Fotoskola - Bokeh & färgåtergivning

Bokeh:

Jag har tidigare skrivit om hur bländaren påverkar dina bilder. Det är många som frågar hur man får den "suddiga" bakgrunden. Det är den som kallas för bokeh. Detta får du beroende på hur du använder just bländaren och vilket objektiv du har. Alla mina objektiv har så stor bländare som möjligt och kan gå till minst 2,8. Mitt 50mm kan scrolla vidare till 1,4 vilket är den näst största bländaren som finns. Canons L serie har objektiv som har 1,2 som bländare och är den största möjliga i dagsläget på marknaden som jag vet om.

Så för att få en fin bokeh så finns det två saker att tänka på:

  1. Använd ett objektiv med så stor bländare som möjligt. Jag föredrar minst 2,8.
  2. Ställ modellen i skuggan med träd eller vatten i bakgrunden. Solen träffar vattnet som kommer reflektera en underbar bokeh. Sara har nyligen tagit otroligt vackra bilder som är ett underbart exempel på hur man får en fin bokeh vid vattnet. Står modellen under ett träd så kommer några solstrålar att reflekteras genom bladen och ge ett mjukare ljus och en fin bokeh.

Färgåtergivning:

Det är i princip samma sak här som med bokeh. Färgåtergivningen spelar mycket roll beroende på vilket objektiv du har och vilken kamera du använder. Men ett tips till er alla som fotar med en systemkamera: Fota i RAW-format. Det tar större plats men det ger så mycket mer tillbaka att det är värt. I rawformat har man bättre möjligheter att återge färgerna såsom man upplevde dom när man tog bilden. Raw format är som det låter; råfiler och behöver efterbehandlas för att få en rättvis bild av vad man får ut av det. Med analoga tekniken använde man mörkerum för att få fram bilderna. I digitala världen använder vi photoshop eller andra redigeringsprogram.



Kommentarer
Postat av: Sooz Photography

Jag har själv ingen systemkamera ännu, men tycker det var intressant läsning i alla fall :D

2010-05-18 @ 16:35:31
URL: http://chiliad.blogg.se/
Postat av: Sica

Jag tycker dom här inläggen är bra, men. Jag skulle nog föredra en privatlektion. :P

2010-05-18 @ 18:50:08
URL: http://sicastyle.se
Postat av: Sessan

Ett riktigt bra inlägg, uppskattas av mig iallafall.

Roligt att du tog dig tiden att göra det.

Ska försöka att skicka iväg ett mail till dig någon dag om fotografering.

2010-05-18 @ 20:21:36
URL: http://victoria87.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: