inför natten

2010-05-31 | 22:30:32


Tv:n är avstängd, lamporna är släckta och huset är låst för natten. Det är bara ljudet från tangenterna som hörs och själv ska jag snart göra som de andra och krypa ner under täcket. Till och med katterna har lagt sig till rätta.Foton: Jag
Bilder: Missan och Simba
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 50mm 1,4


pluggdag i solen

2010-05-31 | 15:22:02


Dagen har jag tillbringat ute på balkongen i solen tillsammans med kurslitteraturen. Vem har sagt att man inte kan kombinera nytta med nöje? Hittade syrrans solbrillor också som jag lånade, coola va? Känner mig något naken när jag inte har med mig min egna dator. Inga actions, inget photoshop cs3 och jag har inte lyckats få hem camera raw till cs2 som finns på den här datorn heller. Så lite hastigt redigerade jpeg bilder får duga, den här veckan i alla fall.
Foton: Jag


mammas dag!

2010-05-30 | 13:36:43


Det är mors dag idag, som förmodligen ingen har missat. Självklart åker jag 35 mil för att krama om min mamma, världens bästa!
Foto: Jag
Bild: Världens bästa mamma med Mikael i famnen

Marknadsföringen - hur gör jag?

2010-05-29 | 12:27:09


Det var flera som uppskattade mitt inlägg om att driva eget företag. Anneli var en av dom: "Jag tycker detta var jätteintressant att läsa och skulle gärna läsa mera om hur just du marknadsför dig"


Då jag inte var beredd på att starta eget företag så hade jag inte så mycket koll på marknadsföringen. Det som underlättade var att jag studerade på mittuniversitetet (vilket jag fortfarande gör ett litet tag till). Vilket gjorde det möjligt för mig att börja med marknadsföringen samtidigt som jag hade en fast inkomst varje månad. Det finns en fotograf som heter Anders Thorsell här i Sundsvall som såg att jag hade passionen för foto och länkade till mig från sin hemsida. Det kändes otrolig kul! Så de första 5 månaderna så var det just den här bloggen som var min marknadsföring tack vare Anders!

Men man inser väldigt snabbt att det inte räcker, man måste synas för att folk ska veta om att man finns. Så jag skaffade visitkort och började bygga en hemsida i mars förra året med hjälp av min vän Erik. Den 10:e mars 2009 lanserades min hemsida, då såg den ut såhär:


Nu, ett år senare har det självklart hänt lite saker, en hemsida måste hållas levande och uppdateras ofta för att inte verka inaktiv. Så det är ett ständigt jobb med att hålla hemsidan uppdaterad. Men idag ser den ut såhär:


Anders hjälpte mig åter igen när han såg att jag fått upp en hemsida och länkade till den från sin för att sökmotorerna skulle hitta den. Idag ligger jag väldigt högt upp på google när man söker på exempelvis: Bröllopsfotograf Sundsvall. Tredje efter de sponsrade annonser om man ska vara exakt. Först ligger Anders och det gynnar även mig, eftersom han länkar till min hemsida därifrån. Som sagt, fotografer är arbetskollegor :)


Även om min hemsida är min största reklampelare utåt så har jag många andra alternativ att marknadsföra mig. Jag har en grupp på facebook till exempel, där jag vill skapa relationer med mina kunder och även andra som gillar det jag gör. Där brukar jag även ge medlemmarna unika erbjudanden så det lönar sig att gå med!


Jag finns även på twitter, där jag twittrar om senaste uppdrag, visar bilder och bjuder på delar av min vardag vilket ger en möjlighet för vem som helst att lära känna mig lite bättre. Sociala medier växer väldigt snabbt så det är ett mycket effektivt kommunikationsverktyg för alla företag, men främst småföretagare som inte har samma budget som de större. För att följa mig via twitter, klicka på bilden.

Men marknadsföringen slutar inte där, förutom det jag nämnt ovan så delar jag även ut visitkort till frisörsalonger, makeup store, gym, caféer, ja, i princip överallt där jag känner att potentiella kunder kan finnas. Jag har även samarbeten med många olika företag och sponsrar även Gif Sundsvall, vårat fotbollslag. Men den kanske viktigaste marknadsföringen är word-of-mouth. Vilket betyder nöjda kunder som berättar för andra om mig.

Min åsikt är att man kan inte synas för mycket, bara för lite. Så egentligen är det bara fantasin som sätter dina gränser på din marknadsföring. Tänk på dig själv som konsument. Vart tittar du? Vad fastnar du för? Eller fråga någon annan om hur dem vill se reklam. Ta hand om dina kunder som du redan har, en nöjd kund genererar ofta i två nya kunder och återbesök.

Hoppas ni orkade läsa igenom allt, är det några andra frågor så tveka inte att ställa dom!

Friday night with my love

2010-05-28 | 19:41:43


Dagen har fyllts av aktiviteter som har drabbat bloggen i form av ett eko. En sväng ut till Birsta resulterade i nya kostymbyxor inför bröllopssäsongen, mat och dryck inför morgondagens festligheter och ramar till några bilder på mig och min rocker som jag har framkallat. Bilderna är från när Matilda fotade oss och snart kommer dom pryda sovrumsväggen. Kvällen bjuder på ungsbakade chips och Heartbreak Kid på femman. Fredagsmys med andra ord!
Hoppas ni har en trevlig kväll!
Foto: Matilda Jonsson
Bild:  Jag och  min rocker

Kamerahalsband

2010-05-27 | 15:51:03


För er fototokiga (som jag) där ute så har kamerahalsband blivit populärt. Jag själv har ett som jag fick i födelsedagspresent för nått år sen och bär det ständigt. Har ni inte varit inne på BeccaDesign än så borde det vara tillfälle nu. Där hittar ni dessa retro kameror att hänga runt halsen!
Bilder från beccadesign

Plåtning - BeccaDesign II

2010-05-27 | 12:01:21


Fler bilder från gårdagens plåtning, jag har många kvar att redigera så det plus att skicka några bilder för framkallning blir dagens att göra.
Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion Chang
Smycken: BeccaDesign
Modell: Louise Karlsson
Assistent: Johanna Nordlander
Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion Chang
Smycken: BeccaDesign
Modell: Paulina Hamrin
Assistent: Johanna Nordlander

Plåtning - BeccaDesign

2010-05-26 | 17:27:42


Första två bilder från dagens plåtning för BeccaDesign. Som ni ser är det lite mer beuty bilder and I like it! Jag brukar inte vilja fota inomhus, men Paulina och Louise var två otroligt duktiga modeller och gjorde mig riktigt inspirerad! Hoppas ni gillar dom lika mycket som jag!

Foto: Jag
Smycken: BeccaDesign
Smink & Hår: Dorion
Modell: Paulina
Assistent: Johanna
Foto: Jag
Smycken: BeccaDesign
Smink & Hår: Dorion
Modell: Louise
Assistent: Johanna

Behind the scene - Plåtning för BeccaDesign

2010-05-26 | 15:01:17


Idag har det varit full rulle sen klockan 10. Vi fotade smycken för BeccaDesign som ägs av Rebecca Martinsson, det är handgjorda smycken och accessoarer. Fyra olika styling och fyra olika smycken hann vi med. Här kommer lite behind the scene bilder. Nu ska jag sätta igång redigeringsarbetet och vad jag såg i kameran så är jag otroligt nöjd med allas insats!
Foton: Jag
Bilder: Dorion Sminkar inför plåtning

Plåtning

2010-05-26 | 10:17:40


Här sitter jag och kastar i mig lite frukost. Dorion och hennes praktikant Johanna är i köket och snart kommer två modeller hit. Det ska plåtas hela dagen med andra ord!
Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion
Modell: Johanna
Assistent: Matilda

Produktiv dag

2010-05-25 | 18:20:48


Jag har lämnat in sista inlämningsuppgiften. Sedan blev jag fast i photoshop och redigerade underbara bilder från senaste konsultationen med ett bröllopspar. Jag skulle gärna vilja visa er några bilder men då det är ett hemligt bröllop så får jag hålla på dom ett tag till. Istället så bjuder jag på några bilder från i torsdags. Efter att jag fotat klart Johanna så fick Matilda låna min reservkamera och objektiv för att själv ta några bilder på Johanna. Här är två behind the scene bilder som jag tog av bara farten på Matilda in action :)
Foto: Jag
Bild: Matilda fotar Johanna, Dorion stod för smink & hår

Pluggdag

2010-05-25 | 13:51:32


Jag får lite smått panik när jag sitter och skriver ihop min sista inlämningsuppgift. En tenta kvar, sen är jag klar! Färdig! Finito! Då är det adjö Miun och hej verkligheten! Sommaren kommer nog bli bland den bästa, fylld med bröllopsfotograferingar och Metaltown! Jag längtar!
Foto: Jag
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 macro

Johanna - Behind the scene

2010-05-24 | 23:43:59


Fick precis några bilder skickade av Matilda som hon fotade under tiden som jag fotade Johanna och tänkte dela med mig av dom till er :)
Foton: Matilda
Bilder: Jag fotar Johanna
Dorion står för smink och hår

Inför Bröllopsäsongen

2010-05-24 | 17:17:40


Dagen har gått åt till att skicka iväg fakturor och bokat in en till bröllopsbokning :) Sommaren börjar fyllas rejält med bröllopsbokningar och jag börjar bli riktigt otålig att komma igång på riktigt! Men snart så! Den 5:e juni fotar jag mitt första bröllop för säsongen och de är det här vackra paret som gifter sig i GA kyrkan mitt i Sundsvall. Jag längtar!

Foto: Jag
Bild: Pre-wedding, Erik och Maria, 100410, Sundsvall

Baby Jin börjar bli stor

2010-05-24 | 13:03:44


I lördags var vi på kalas hos Dorion där vi firade Jins 1-årsdag i förväg. Imorgon kliver han in på sitt andra år. Lillen växer så det knakar! Men lika söt är han ändå!
Foto: Jag
Bild: Baby Jin

Driva eget företag

2010-05-24 | 10:35:21


Jag har fått många funderingar från er läsare om hur det är att ha eget företag. När jag startade Fotograf MissJeni så var det inget som jag själv hade tänkt på. Jag hade fotograferingen som en stark hobby men blev tillfrågad av fler och fler som ville att jag skulle fota dom. När jag sen fick förfrågan att fota mitt första heldagsbröllop i Oslo så kände jag att ville satsa fullt ut. Därmed startade jag Fotograf MissJeni hösten 2008. I det här inlägget berättar jag lite mer om hur det är att driva eget företag. Så det blir lite mycket text, men det kan hjälpa er som funderar på att starta eget själva.

Bild från mitt första heldagsbröllop i Oslo, 20081006

Sandra undrar hur det är att driva ett företag med kostnader och skatt m.m.

Det är såklart inte något man vänjer sig vid över en natt. Fotograf yrket är inte heller det billigaste man kan välja. Så man får räkna med att det blir mycket utgifter när man ska köpa in material, marknadsföra sig, uppdatera utrustning, programvaror, dator, skrivare, you name it. Skatt betalar man in varje månad till skatteverket och det är en preliminär beräknad skatt där man har uppskattat hur mycket man kommer tjäna på ett år. Blir det mer eller mindre så rättas detta till i deklarationen.

Jag använder mig av ett bokföringsprogram som heter Visma Enskild Firma. Där skriver jag in varje inköp jag gör, skriver ut fakturor, kvitton och den löpande bokföringen. Programmet är riktigt bra och i bokslutet som görs varje år så sammanställer programmet allt åt en inför deklarationen. Smidigt och bra! Jag har även gått några kurser på Skatteverket och läst företagsekonomi - extern redovisning på universitetet så nu har jag rätt bra koll på bokföringen och behöver alltså ingen revisor.

Personligen tycker jag att man bör läsa på så mycket som möjligt om bokföringen, skatten, moms och så vidare innan man startar upp. Att göra det samtidigt som man ska marknadsföra sig och nå ut till kunder tar tid. Hade det inte varit för att jag fortfarande pluggade så hade det inte gått så bra som det har gjort nu.


Sanna undrar hur man etablerar sig som fotograf, det är en ganska tuff marknad.

Du har helt rätt Sanna, det är en väldigt tuff marknad. Det viktigaste råd jag kan ge är att tro på dig själv! Om inte du tror att du kan lyckas, vem ska då tro på dig? Jag fick även väldigt mycket stöd och får det fortfarande från min familj och nära vänner. Det boostar självklart självförtroendet men det viktigaste är att veta att det man gör är väldigt bra och uppskattas av andra. Börja även med marknadsföringen så snart du kan. Kunderna kommer inte hitta dig om du inte syns.

Min Hemsida är min största reklampelare och delar den platsen med nöjda kunder som berättar för sina bekanta om mig. Sen får man tänka på att alla har olika smak på vad som är en bra bild och alla fotografer har olika bildspråk. Så om en kund inte gillar ditt jobb så betyder inte det att andra inte kommer gilla det. Fotografer ser inte varandra som konkurrenter heller utan mer som arbetskollegor. Jag har många kontakter med andra fotografer och vi tipsar varandra om jobb som man själv inte kan ta. Kunden är alltid i fokus och om jag inte kan hjälpa en kund så vet jag flera andra som kan.

Foto: Matilda Jonsson

Hoppas detta gav en lite tydligare bild om hur det är att driva ett företag. Några snabba tips jag kan ge er som vill starta eget är: Tro på dig själv! Nätverka med andra i samma bransch och skapa kontakter, marknadsför dig och ge inte upp. Det kommer inte gå bra direkt utan det tar tid. Följ dina drömmar och gör det du älskar. Det är det bästa som jag gjort!

Dyker det upp fler funderingar så tveka inte att fråga!

Färgsprakande öga

2010-05-23 | 19:28:32


Foto: Jag
Smink: Dorion
Modell: Johanna
Assistent: Matilda

Vad händer?

2010-05-23 | 18:47:50


Jag brukar inte riktigt kolla så mycket på min statistik här på bloggen, men idag kollade jag och blev en aning förvånad. Jag brukar ligga på 60 - 120 unika besökare/dag men nu har det ju hänt något galen. Vart kommer 829 unika besökare ifrån? Tell me! Och kommer ni tillbaka? :)

Printscreen från statistiken på bloggen.

Johanna II

2010-05-23 | 17:56:16


Helgen har gått undan med tjejkväll i fredags, poker igår kväll som jag vann och middag ute på Valla idag och allt för ofta önskar jag några extra timmar tillsammans med min rocker. Men nu är han på väg till huvudstaden igen och jag ska sätta mig och redigera några bilder på Johanna. Hoppas ni har haft en fint helg!
Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion
Modell: Johanna
Assistent: Matilda

Redigering Johanna

2010-05-23 | 11:02:30


Här kommer en liten video på hur jag redigerar mina bilder, samt lite saker som jag tycker man bör tänka på. Sen att jag har en hesröst och låter allmänt uttråkad kan ni bortse ifrån. Jag hatar att höra min egna röst och jag är en glad person egentligen :P Kvalitén på ljudet är väl inte helt hundra heller, men det bjuder jag på! Hoppas det uppskattas ändå!


Johanna I

2010-05-21 | 13:29:17


En första bild på Johanna från gårdagens spontana fotografering. Det var riktigt kul att få fota lite mer extrem styling och det kommer det komma mer utav framöver. Jag har försökt lägga upp en liten video som visar hur jag har redigerat just den här bilden. Men det bara bråkar med mig så jag tar tag i det en annan dag istället.

Senare ska jag iväg på en konsultation med ett blivande brudpar, ett hemligt par ;)

Foto: Jag
Smink & hår: Dorion
Modell: Johanna
Assistent: Matilda


Spontanfotografering

2010-05-20 | 16:36:53


Idag var det tänkt att jag skulle fota Viktoria igen. Men då Viktoria fick förhinder i sista minuten så tog vi plan B. Dorion sminkade hennes praktikant Johanna och så fotade vi henne. Här är några bilder under tiden Dorion fixar sminket och håret. Det blev riktigt grymt! Resultat kommer senare, det kommer även dyka upp lite redigeringstips i samma veva!


Foton: Jag
Utrustning: Canon eos 5D + Canon EF 100mm 2,8 USM Macro


sommardag!

2010-05-20 | 11:22:00


Jag sitter i bikiniöverdel och shorts. Det är sommar ute och termometern visar 28 grader! Om man ska jobba på brännan så är idag är väldigt bra dag för det! Jag sitter och äter frukost och inväntar Matilda som är på väg hit. Vi ska vidare till Dorion för en spontanplåtning. Det blir en bra dag det här!


Foto: Jag
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 USM Macro


Just another manic wednesday

2010-05-19 | 13:06:41


Regn hänger i luften, en timme tidigare föll det till marken. Så idag avbröt jag mina planer och stannar inomhus istället. Kurslitteraturen kanske vill ha lite sällskap.

Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 USM


I´m your festis

2010-05-18 | 16:59:53


Freelensing är en teknik som jag är väldigt nyfiken på. Jag har tidigare provat att fota med den tekniken utan något vidare bra resultat. Idag testade jag lite igen och tycker att det börjar se bättre ut. Övning ger färdighet! På torsdag ska försöka igen.


Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 50mm 1,4 (freelensing)


Fotoskola - Bokeh & färgåtergivning

2010-05-18 | 11:28:33


Bokeh:

Jag har tidigare skrivit om hur bländaren påverkar dina bilder. Det är många som frågar hur man får den "suddiga" bakgrunden. Det är den som kallas för bokeh. Detta får du beroende på hur du använder just bländaren och vilket objektiv du har. Alla mina objektiv har så stor bländare som möjligt och kan gå till minst 2,8. Mitt 50mm kan scrolla vidare till 1,4 vilket är den näst största bländaren som finns. Canons L serie har objektiv som har 1,2 som bländare och är den största möjliga i dagsläget på marknaden som jag vet om.

Så för att få en fin bokeh så finns det två saker att tänka på:

  1. Använd ett objektiv med så stor bländare som möjligt. Jag föredrar minst 2,8.
  2. Ställ modellen i skuggan med träd eller vatten i bakgrunden. Solen träffar vattnet som kommer reflektera en underbar bokeh. Sara har nyligen tagit otroligt vackra bilder som är ett underbart exempel på hur man får en fin bokeh vid vattnet. Står modellen under ett träd så kommer några solstrålar att reflekteras genom bladen och ge ett mjukare ljus och en fin bokeh.

Färgåtergivning:

Det är i princip samma sak här som med bokeh. Färgåtergivningen spelar mycket roll beroende på vilket objektiv du har och vilken kamera du använder. Men ett tips till er alla som fotar med en systemkamera: Fota i RAW-format. Det tar större plats men det ger så mycket mer tillbaka att det är värt. I rawformat har man bättre möjligheter att återge färgerna såsom man upplevde dom när man tog bilden. Raw format är som det låter; råfiler och behöver efterbehandlas för att få en rättvis bild av vad man får ut av det. Med analoga tekniken använde man mörkerum för att få fram bilderna. I digitala världen använder vi photoshop eller andra redigeringsprogram.


Vill du designa min logotyp?

2010-05-17 | 16:33:51


Nu har jag en uppgift till er läsare. Detta är ingen tävling utan det är en möjlighet för er att vara kreativa och komma med förslag på hur min logotyp ska se ut. Tidigare har jag endast haft mitt företagsnamn på bilder här på bloggen och på hemsidan. Men nu kommer mitt företagsnamn att synas i större sammanhang vilket ger såklart mer prioritet på designen av logotypen.

Känner du dig manad att designa min logotyp? Då borde du göra det! Väljer jag ut just din design så väntar självklart en belöning!

Ni har helt fria ramar, det jag vill ha med är att den ska sticka ut från mängden, företagsnamnet ska självklart finnas med (Fotograf MissJeni) och den bör spegla mig. Sen är det upp till er. Illustrera, rita, skriv precis vad ni vill! Maila ert förslag till info@fotografmissjeni.se


monday morning

2010-05-17 | 09:55:56


Grönt té och nyhetsmorgon. Termometern visar 25 grader(!) och vore det inte för alla moln så hade jag lagt mig raklång på gräsmattan och haft det bra. Istället öppnar jag kurslitteraturen och läser några rader i väntan på att solen ska våga sig fram.

Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 USM Macro


Pepp-söndag

2010-05-16 | 16:04:04


Idag är en bra dag! Jag känner mig pepp inför framtiden och ser möjligheter utvecklas till att uppfylla drömmar! För det är dags att göra något åt sina drömmar istället för att bara tänka på dom. Varför inte uppleva dom? Det ska jag göra!


Foto: Jag
Bild: Jag


What a feeling

2010-05-15 | 21:51:30


Den här bilden får mig att tänka på sommaren och med tanke på hur vädret har varit idag så är vi inte allt för långt ifrån den heller. Härligt!

Foto: Jag
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 100mm 2,8mm Macro


Dorion charmar kameran

2010-05-15 | 11:53:38


Jag sitter med mitt gröna té framför reprisen av talang 2010 och redigerar lite bilder på Dorion. Det vore ju synd om ni läsare inte får se hennes härliga sida som jag får se när jag umgås med henne. Så jag bjuder på dessa två och det får hon med göra! :)


Foton: Jag
Bild: Min härliga vän Dorion:D


Mary Kay

2010-05-14 | 20:03:00


Idag var jag hem till Madde som hade en hudvårdskonsult där som pratade om Mary Kays hudvårdsprodukter. Vi fick prova lite olika sortiment som finns och sen välja om man ville köpa eller inte. Är man inte nöjd med sitt köp så får man antingen en ny eller pengarna tillbaka. Ett koncept jag tror på! Jag köpte en fundation som jag blev lite frälst i och det kommer säkerligen hamna fler Mary Kay produkter i mitt badrumsskåp om allt håller samma standard som de vi provade idag!


framtiden går bakåt

2010-05-14 | 10:28:23


Den här bilden tog jag som hastigast utan att riktigt tänka efter före. Jag tyckte det såg så kul ut att dom två flickorna satt på gräsmattan och hade sin picknick med sina stora hattar som gjorde att dom såg ut som äldre herrar från 1800-talet. Den här bilden är helt klart en favorit för mig!


Foto: Jag


Hattparad

2010-05-13 | 20:27:27


Idag har jag varit på hattparad med Helena och hennes mamma. Den hölls till på våran travbana i Bergsåker och det var ponnyridning åt barnen, frågevandring, olika hattar och självklart travlopp! Jag försökte mig på att fota hästarna, men gav upp. Det är svårare än vad jag trodde. Men en trevlig dag och väldigt många bilder fick följa med hem, några dyker väl upp här.


Foton: Jag


Porträttbild - Dorion II

2010-05-13 | 10:23:57


Två till bilder på min fina vän Dorion :)


Foto: Jag
Modell: Dorion
Utrustning: Canon Eos 40D + 50mm 1,4 USM


Idag blir det aktiviteter på annat håll. Om en stund ska jag till en vän och senare blir det hattparad. Ja, vi norrlänningar kan roa oss med hattar också, tydligen. Så vi hörs ikväll!

Porträttbild - Dorion

2010-05-12 | 20:13:11


En av favoritbilderna som togs idag på Dorion. En spontan fotografering på 15 minuter gav några guldkorn :)


Foto: Jag
Modell: Dorion Chang
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 50mm 1,4


Före & Efter

2010-05-12 | 16:56:53


Dorion kom förbi som hastigast och ville ha lite nya profilbilder på sin hemsida. Vi tog ett antal stycken och tänkte visa en före och efter bild på en av dom. Jag har använt två actions som heter flare-up och prettyizer, klonat bort bh-bandet på vänstra axeln och beskurit bilden lite på högersida. Done!


Foto: Jag
Modell: Dorion Chang
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 50mm 1,4 USM


Sommaroutfit

2010-05-12 | 13:48:51


Viktoria är med i en tävling där man visar sin bästa sommar outfit. Hon deltar med den här bilden som jag tog på henne och självklart har jag röstat på henne. Det tycker jag även att ni ska göra, för visst är det en härlig sommaroutfit?! :) Rösta här!


Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion Chang
Modell: Viktora Möller
Utrustning: Canon eos 5D + Canon EF 50mm 1,4 USM


come out, come out

2010-05-12 | 11:09:08Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 USM


En stund för mig själv

2010-05-11 | 19:18:23


Jag har suttit med en hemtenta hela dagen. Vid fem fick jag nog och tog kameran runt halsen och gick ut. Det är underbart väder i Sundsvall idag och jag kunde inte sitta inne och se på. Så i mitt rätta element fotade jag en hel del på gården utanför. Nu återgår jag till hemtentan, den måste nämligen bli klar ikväll.


Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 USM Macro


Gomorgon Sverige

2010-05-11 | 10:48:07


Efter en dusch och en frukost så är jag redo att kicka igång dagen med hemtenta. Utanför skiner solen så jag hoppas på att jag hinner bli klar med plugget innan solen går ner så kanske jag hinner fånga en och annan bild utomhus. Jag menar, att jag börjar fota min frukost säger väl allt; jag måste fånga lite dagsljus!


Plugg och plugg

2010-05-10 | 22:36:32


Idag har jag suttit bänkad i soffan med kurslitteraturen i knät och laptopen på bordet. Dagen har i princip enbart bestått av att plugga marknadsföring. Nu är jag klar och ska se klart på roast på berns innan jag kvalar in för natten och vakna upp till ännu en pluggdag imorgon. Härligt det här med att vara student. Hoppas ni har haft en bra start på veckan!Canon Eos 40D

2010-05-10 | 11:03:01


Nu har jag använt min reservkamera Canon Eos 40D så mycket att jag kan säga några ord om den. Första intrycket jag fick av den var att handgreppet är väldigt bra. Kameran ligger riktigt bra i handen och känns lagom stabil. Jag har inte riktigt bestämt mig om jag behöver ett batterigrepp ännu. Än så länge så känns det bra utan!
Baksidan av kameran påminner mycket om 5D:n förutom att displayen är större och menyknapparna sitter nedanför displayen. Möjlighet att fota i live-wiew finns men den kommer jag nog inte använda så mycket utan har bara testat som hastigast och konstaterat att den fungerar. Det finns även en knapp för direktutskrift som jag inte riktigt förstår när jag skulle ha användning för den eftersom jag alltid efterbehandlar mina bilder.
Ovanfrån ser den även där likadan ut som 5D:n vilket gör det väldigt enkelt att lära sig vad alla knappar gör och vart dom sitter. Iso når upp till 1600 men man ska nog inte gå högre än 800 för att försäkra sig från bruset.
I början tänkte jag inte använda den inbyggda blixten alls men har efter lite efterforskningar insett att den är perfekt för upplättningsblixt vid macrofotografering då den inte är lika stark som en extern blixt. Man ska inte vara rädd för att använda blixt, man ska bara lära sig hur den hjälper till på bästa sätt. Här är en bild som är tagen med den inbyggda blixten.I övrigt är jag väldigt nöjd med kameran. Den är snabb och skärpan sitter där den ska, dock är det lite svårt att se på displayen så man får akta sig för att radera bilder direkt från kameran. Man kan även skapa sin egna favorit meny med helt egna inställningar. Canon Eos 40D ses numera som en "gammal" kamera. Men jag tycker inte alls att den visar några tecken på att vara gammal. Jag är väldigt nöjd med mitt köp!

Sleepy sunday

2010-05-09 | 11:37:21


Inatt tog jag igen den sömn som jag har missat de senaste dagarna. På söndagar ska man ju vila så att kliva upp vid lunchtid är väl helt normalt. Idag tänker jag ta vara på söndagen i ren söndags-anda och ha det bra i lägenheten med mjukisbyxor och otvättat hår. Så de så!


En lördag på casinot

2010-05-08 | 15:29:48


Min sambo åkte mot Stockholm/Arlanda imorse. Han och familjen hans har lyxen att åka iväg på en liten semester. Jag är inte ett dugg avundsjuk. En vecka i solen vid havet lockar väl ingen? Själv ska jag snart bege mig mot Casinot och spela tjejpoker. För närvarande är det 47 anmälda. Håll tummarna för mig!


Foto: Jag
Bild: Jag :)


I brist på annat

2010-05-08 | 12:39:54


Jag har ett fotosug utan dess like och i brist på ansikten så fotade jag det nyaste tillskottet i min halsbands samling. Ett halsband med sötvattenpärlor. I like!


Foton: Jag
Utrustning: Canon Eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 macro


home sweet home

2010-05-07 | 14:58:24


Jag kom hem inatt efter 24 timmar på östersjön tillsammans med halva info&Pr-07. Det blev en väldigt lyckad resa och bilder finns i mängder då det blixtrades åt alla håll och kanter under kvällens gång. Det är lite tråkigt att man inte kommer träffa varandra på samma sätt längre. Vissa flyttar hem eller ger sig iväg på andra äventyr. Jag då? Jag stannar här i Sundsvall, tills vidare. Man vet aldrig vart man hamnar i slutändan.


Hela gänget som var med på kryssningen, dock inte hela klassen.
Info & Pr -07


24 timmars party!

2010-05-05 | 09:33:00


Vid lunch går bussen mot värtahamnen! Info & Pr-07 tar plats och drar iväg på en 24-timmars kryssning. Så om det ekar i bloggen fram till fredag så är det för att jag troligen slår klackarna i taket på båten ute på östersjön!

Vi hörs!


Fashionporträtt

2010-05-04 | 12:03:28


Sitter och kikar på reprisen av top model 12 och blir sugen på att fota mer fashionbilder. Känns kul att det är några projekt som ligger och väntar på att få komma igång!


Foto: Jag
Smink & Hår: Dorion Chang
Modell: Viktoria
Assistent: Elin
Utrustning: Canon Eos 5D + Canon EF 70-200mm 2,8L USM, reflexskärm silver/vit 107cm


kontraster

2010-05-03 | 19:18:37Foto: JagDagen har bestått till större delen av företagsekonomi - extern redovisning och en del poker. Jag har även anmält mig till en turnering på casinot på lördag. Tjejpoker. Ska bli kul att spela live igen, var ett tag sen nu!

aint no mountain high enough

2010-05-03 | 11:21:45Foto: Jag
Utrustning: Canon eos 40D + Canon EF 100mm 2,8 macro


Things about love

2010-05-02 | 19:13:45


Hittade en lista hos syster så varför inte ha lite tidsfördriv såhär på söndagen?

 

Om mannen i ditt liv skulle du vara otrogen, vad skulle du göra då?
Insett att han inte var mannen i mitt liv.

 

Hur många har du varit tillsammans med? (Alltså ihop med)
Det är väl några stycken, man måste ju söka för att hitta den rätta :)

 

Vill du gifta dig? Varför/Varför inte?
Jag vet inte. Ibland vill jag inte och ibland vill jag. När man fotar bröllop så är det så vackert och kärleksfullt att man själv vill uppleva det. Men samtidigt vill jag inte gifta mig om det inte är för evigt och hur vet man det? Men självklart är det något väldigt speciellt med äktenskap och händer det mig så kommer jag vara väldigt lycklig.


Bild från Tilde och Andreas bröllop -09

Blir du lätt kär?
Jag blir nog lätt förälskad, kär tar lite längre tid.

 

Vad är viktigast hos en kille? Vad faller du för liksom?
Personligheten. Men första intrycket är utseendet och där är jag kräsen. Ja, utseendet spelar roll för mig.


Min snygga sambo!

Vad är det mest avtändande du vet?
Killar som ser bra ut och vet om det själva, eller tar för givet att man vill lära känna dom.

 

Hur viktigt är det att man har något gemensamt?
Nånting är helt klart en fördel för att få igång en diskussion. Men att vara olika kan också vara bra. Titta på mig och min sambo. Han är jägare och trivs bäst på landet. Jag är fotograf och trivs bäst i stan. Tatueringar och hårdrock är något vi delar tillsammans.


Min rocker och jag tatuerade oss samtidigt, november -09

Hur länge varar dina förhållanden?
Synd att man inte får bestämma sånt själv. Mitt längsta har varat mer än två år, kortaste 8 månader.

 

Har du fått ditt hjärta krossat?
Riktigt ordentligt once upon a time...

 

Vad är det mest romantiska du varit med om?
Blev överraskad med en färdiglagad middag, tända ljus och en dans till "våran" låt på min födelsedag.

 

Hur raggar du?
Haha, inte så välgenomtänkt, fråga min sambo!

 

Har du en ”utseendetyp” hos killar?
Jag går efter min egna smak och den har varierat väldigt mycket. Emanuel, mitt ex och min sambo är väldigt olika till exempel.


Till vänster: Emanuel, mitt ex och en väldigt nära vän.
Till höger: Min fina sambo

Beskriv en perfekt första dejt:
Flera timmar på ett mysigt fik och allmänt prat om bävrar, hårdrock och livet. Känns bekant på nått sätt :)

 

Vem var din första kärlek?
Min första kärlek träffade jag när jag var 13 år. Det var även mitt längsta förhållande.

 

Vad tycker du om att ligga på första dejten?
Vad spelar det för roll vad andra tycker? Kör på om det känns bra, annars gör det inget att vänta. Men sånt där bestämmer man själv.

 

Vad tycker du om one night stands?
Samma sak där. Varför? Varför inte?

 

Hur är du som flickvän?
Frågade min sambo, han om någon borde ju veta, fick till svar: "Go och härlig!" Haha, så söt!


Foto: Matilda
Bild: Jag och min rocker! ♥


Valborg i bilder

2010-05-02 | 17:25:03


40D:n fick följa med till Dalarö där vi firade valborg i fredags. Det blev en himla trevlig kväll och även om jag inte var allt för flitig med att fota så bjuder jag på ett axplock av kvällens bilder.


Peppe kör sin pose


Johanna mumsar banan och choklad


Sötaste kaka!


Anders och min rocker, syster och hennes karl i bakgrunden


Min storesyster Maja


Tvillingsyster och hennes karl


grillmästarna Maja och Helena


Majas sambo Mattias


Förhoppningsvis ett välbekant ansikte för er läsare ;) Jag!


27:e plats

2010-05-01 | 20:44:38


Där tog poker-DM slut för min del. Det är inte lätt att vara shortstack och sitta vid samma bord som chipleadern som har 4 gånger mer än sig själv. Jag gjorde ett all in drag med ess och 9 och fick syn av chipleadern som satt på ess och en sjua. Självklart kommer det upp en sjua på floppen. Surt sa räven. Men kul var det i alla fall och jag är väl lite bitter på att jag inte kom så långt som jag själv velat. Men en 27:e plats av 44 spelare får väl klassas som godkänt i alla fall. Det är mycket tur som spelar in också och där kom inte sjuan till min fördel. Men jag blev mer sugen på större turneringar i alla fall så ska se om det går någon mer på Svenska Spel ikväll. Nästa gång Poker-DM spelas så ska jag garanterat vara med igen!

Vi ses vid bordet!

Började bra

2010-05-01 | 20:13:51


Paus i fyra minuter nu, så snabbar mig att uppdatera läget. Det började bra, låg på plats 18 rätt länge. Det blev 44 spelare från starten och nu är det 35 kvar varav jag ligger riktigt illa till. Pokergudarna får börja ge mig bra kort igen och lite tur ;) Men jag ger mig inte utan en fight!


Printscreen: just nu


Laddad för Poker-DM

2010-05-01 | 18:27:15


Jag har precis kommit innanför dörren efter en biltur från Stockholm och sitter nu åter hemma i våran lägenhet. Som sagt så deltar jag i Poker-DM ikväll i samarbete med Svenska Spel. Det är just nu 38 spelare anmälda i Västernorrlands län så jag är ganska självsäker på att jag kan placera mig hyffsat bra. Mitt första mål blir att komma till finalbordet. Självklart så kommer jag att uppdatera hur det går så ofta jag hinner så ni också får följa med! Klockan 19:10 kör det igång! Du håller väl tummarna för mig? :)

Printscreen, just nu.
bloglovin