Hangover

2012-03-31 | 15:03:42


Gårdagens after work var trevlig. Dagens baksmälla, not so much. Jag och Charlie tog en långpromenad i govädret och njöt. Det bästa med Charlie är att han matchar vår energi, är vi slöa så blir han slö. Är vi pigga så blir han pigg. Världens bästa hund.


Daim rocks!

2012-03-30 | 15:42:44


För er choklad dyrkare där ute måste jag rekommendera daim rocks! Har sett den lilla påsen i affärerna förut men aldrig provat. Men nu när jag gjort det så är det bara konstatera, jag har fått en ny favorit.

Perfekt till fredagsmyset!

Wilmakatten

2012-03-30 | 11:54:01


Det är inte så ofta som Wilma ställer upp på bild, faktiskt. Och när hon väl gör det så får man vara snabb för hon tröttnar på två sekunder och står sällan still. Det är något mer tjejer framför kameran tror jag. Jag är ju likadan.

Men en gnutta tålamod och snabba fingrar så fångar man några ögonblick i alla fall.
Canon eos 5DmarkII + Canon EF 100mm 2,8 Macro

Våren kom till Sundsvall

2012-03-29 | 19:36:40


Idag tog jag med mig Charlie ut på en långpromenad. Jag har haft ögonen öppna efter tussilago men inte hittat några, så idag utvidgade jag vår dagliga runda och tog ut svängarna och efter 40 minuters promenad så stod dom där. Tre små tussilago och bara väntade på mig.

Man blir lite extra glad när man hittar årets första tussilago. Det är ju då det faktiskt är bevisat. Våren är här.
Canon eos 5dMarkII + Canon EF 100mm 2,8 Macro

Företagsporträtt

2012-03-29 | 13:05:41


Idag har jag jobbat med några företagsporträtt som jag tog för någon vecka sen hos Agera. Det var ungefär ett år sedan jag sist fotade dom och nu hade det tillkommit lite nya medarbetare så självklart måste bilderna uppdateras också.

smultronställe på högre höjder

2012-03-29 | 11:24:14


Norra berget är en favoritplats i Sundsvall. Visserligen har vi Södra berget också. Som också är en stor favorit. Att komma upp på högre höjder och se ut över staden. Vid horisonten till vänster i bilden ser man Södra Bergets skidbacke där det fortfarande ligger lite snö kvar.

I love.

Tips - så fotar du i motljus

2012-03-28 | 19:44:36


Det är många som undrar hur man gör när man ska fota i motljus för att få så bra bilder som möjligt. Det är inte det lättaste så jag tänkte ge er några tips på hur man kan göra, hur jag gör. Inga sätt är fel och det finns säkert flera olika tillvägagångssätt. Men såhär gör jag.

Solen
Ha inte solen helt synlig i bilden, utan använd någon av "kanterna" i din komposition eller något annat som finns med i bilden som kan gömma solen lite. Ett träd, en stolpe, ett moln, en byggnad, en person eller vad som helst egentligen. Detta gör att du får med det bästa av solen; ljuset och sunflares. För att få ett mjukare motljus kan du komponera bort solen helt och bara låta strålarna komma in. Som bilden till vänster. Där finns inte solen med, men solen ligger till vänster om personerna ovanför bildens övre kant. Medans på den högra bilden så ser man tydligt vart solen kommer in någonstans och skapar även "sunflares".


Reflexskärm
Använd reflexskärm för att ljusa upp motivet framifrån så att motivet du fotar också får ljus på sig. Be någon hålla reflexskärmen eller ställ den på ett stativ, eller håll den själv om bilden ska vara tight beskuren. Detta såklart om du vill att motivet ska vara ljust. Ibland vill man ha silhuettebilder också. Som dessa två.


Här nedan har jag haft med mig Jeanette som håller upp reflexskärmen framför motivet så dom också får fint ljus på sig.


Överexponera
Har man ingen reflexskärm med sig kan man istället överexponera bilden ett eller två steg beroende på hur mörkt motivet är och dra sedan ner högdagrar i efterhand så det inte blir för utfrätt.

Fokus
Ibland är det svårt att sätta fokus när det kommer så mycket ljus in i kameran, även när man har motljusskydd på. Ett knep är att hålla för ena handen framför objektivet där solen kommer in så du kan sätta fokus. Håll ner knappen halvvägs, ta bort handen, komponera bilden och ta bilden.

Har ni några egna tips så får ni gärna dela med er av dom också!

Charlie ♥ råttan

2012-03-28 | 16:30:00


Charlies favoritleksak är en stor råtta. Han biter, sliter, tuggar, slickar, ruskar och kastar runt på råttan hela tiden. Helt otroligt att den fortfarande är hel.

Evigt liv.

2012-03-28 | 13:00:00


Syskonkärlek när den är som vackrast.

Jag älskar motljus. Jag älskar familjebilder. Jag älskar syskonkärlek. Jag älskar när man bara är och ögonblicken fångas precis som dom var. Jag älskar när några korta sekunder får evigt liv.

Dessa bilder symboliserar allt jag och mina bilder står för. Glädje, ögonblick, kärlek.

Vem där?

2012-03-28 | 10:39:59


Förra veckan åkte jag hem till en liten familj som jag fotat för två år sen. Dels när Mira låg i magen och sen när hon var sex veckor. Nu var hon en stor tjej och väntar med spänning på vad det är för en som ligger i mammas mage den här gången.

Canon Eos 5DmarkII + 24-70mm 2,8L USM

Puppylove

2012-03-27 | 21:07:00


Varning för känsliga tittare. Dessa bilder kan framkalla många "awwwww", "åhhhhhhh" "♥♥♥♥♥♥" och det är lätt att stirra sig blind på dessa valpar. Men jag bara måste visa. Det är Charlies halvsyskon (Cavalier King Charles Spaniel) som är fem veckor gamla. Hur söt får man bli?
Canon eos 5dmarkII + Canon EF 24-70mm 2,8L USM

Jeni ♥ hundar

2012-03-27 | 19:36:15


Här hemma, eller ja, i trapphuset har dom slipat golv hela dagen. Så vi flydde hem till Pia och så fick Charlie leka med hennes hundar. För er som inte vet så är Pia Charlies uppfödare. Hon har en liten kennel med cavalier king charles spaniel och chihuhua. Underbara hundar som man snabbt fäster sig vid.

Jag är så glad att hon finns i närheten och att vi blivit så pass nära vänner. Det blev en kopp té på hennes altan medans hundarna sprang av sig. Hon fotar också så ni kan ju gissa vad våra samtalsämnen handlar om. Foto och hundar.
Alla bilder är fotade med Canon Eos 5dmarkII + Canon EF 24-70mm 2,8L USM

Oh yes, it´s her again.

2012-03-27 | 13:14:00


Ni har väl inte glömt bort vackra Tea? Om ni har, här kommer en påminnelse. Om ni inte har. Har kommer några fler efterlängtande bilder på henne.
Foto: Porträttfotograf, Fotograf MissJeni(Canon Eos 5DmarkII + 24-70mm 2,8L USM samt 100mm 2,8 Macro på det två sista bilderna)
Smink & Hår: Dorion Chang på Salong Barock
Modell: Tea Time

förstasidan

2012-03-27 | 11:53:42


Fick en trevlig överraskning när jag skulle logga in på bloggen och såg att mitt inlägg om familjefotograferingen hamnat på blogg.se förstasida. Hoppas ni som hittar hit gillar det ni ser och stannar en stund. Ni är så välkomna! Fler bilder från familjefotografering kommer också upp såklart!

Ge bort minnen för livet

2012-03-26 | 18:43:27


Evas döttrar gav bort en fotografering till sin mamma i födelsedagspresent. Eva själv visste inget förrän precis innan vi mötte upp dom vid Norra Berget.

Vädret var en given gäst på kalaset.

Sommartid. Födelsedag och kärlek. Igår var en himla fin dag.

Fler bilder dyker upp. Det går även att smygkika på några fler på hemsidans blogg.

Familjefotografering - behind the scene

2012-03-26 | 15:16:14


Jeanette skickade över lite bilder till mig från gårdagens fotografering. Hon var ju med som assistent och tog även några bilder själv på mig in action. Jag tycker själv det är kul att se hur man jobbar. Vad tycker ni? Är behind the scene något att se?

Alla bilder är tagna av Jeanette

Redigering, let´s go!

2012-03-25 | 19:53:25


Jag har spenderat dagen på Norra Berget med en fin familj och Jeanette som assistent. Ett födelsedagsbarn med sina två döttrar och en hund, sol och blå himmel. En perfekt dag. Ikväll är det redigering á la turbo som gäller då jag har bildvisning imorgon.

Så stay tuned, mer av den här underbara dagen kommer.

Sommartid!

2012-03-25 | 12:16:48


Ja, jag ska också vara tjatig och påminna er om att inatt gick vi över till sommartid!! Hur fantastiskt är inte det? Sundsvall bjuder även på bästa tänkbara vårväder idag, blå himmel och sol. Som en liten bonus firar jag sommartiden med en familjefotografering. Det blir inte så mycket bättre än såhär!

Välkommen sommartid!
Bilder från instagram

Besök i matfors

2012-03-24 | 18:24:39


Idag hälsade vi på min fina vän Jenny som dukade upp för fika a´la LCHF. Madde och Nellie var också där en stund. Kul att ta igen lite förlorad tid, det går lite långt mellan varven innan man ses, men bättre sent än aldrig.

Charlie var med och fick leka lite med Aslan. Lite storleksskillnad kanske, men det brydde sig inte Charlie om.


Lite nytt

2012-03-24 | 14:50:15


Vi kom precis hem från Birsta där vi handlade lite nytt. Mest grejjer till företaget, men ett par vita converse och ett nytt skal till min mobil fick följa med också. Det gamla har fått tagit en hel del smällar. Min mobil skulle inte klara sig länge utan skydd.

Nära inpå Charlie

2012-03-24 | 12:31:43


Den första bilden är garanterat en bild som jag är himla nöjd över. Kanske den bästa bilden hittills som jag tagit på Charlie.
Canon eos 5DmarkII + Canon EF 100mm 2,8

Nära inpå Fred

2012-03-23 | 17:20:39


Jag tog lite närbilder på Fred också såklart. Knäppkatten. Goskatten. Tjockiskatten. Freddan.
Canon Eos 5DmarkII + Canon EF 100mm 2,8


Ikväll hänger fästmannen ute på AW med grabbarna. Jag hänger här hemma med djuren. Har även haft ett kundmöte idag inför en fotografering som är lite hemlig än så länge. Men snart får ni veta vad det handlar om. Det kommer bli himla roligt!! Hoppas ni får en fin fredag, vad ni nu hittar på?

Hitta din nisch!

2012-03-23 | 14:14:00


Det är så många fotografer, även jag i början, som tror att man ska fota allt för att komma in i branschen. När jag startade företaget så hade jag verkligen allt på tapeten. Djur, enskilda porträtt, kärleksporträtt, familj, bröllop, företag, fastigheter, produkter, sport, natur. Ja jag kunde fota allt.

Men kunde jag verkligen det?

Som fotograf är det otroligt viktigt att ta fram det man gör bäst. Är det att fota djur, fokusera på den biten. Är det att fota bröllop. Håll ditt fokus där. Gör inte allt. För ingen kan vara bäst på allt.

Jag vet att mina styrkor ligger på bröllop och familj. Det är det jag marknadsför mig mot. I framtiden kommer jag nischa mig ännu mer. Det gäller att hitta den inriktningen som du är bäst på. Kunderna får en bättre översikt på vad du gör, vad du kan och det är fler som litar på att du faktiskt vet vad du gör om du nischar dig.

Att skriva på hemsidan att man kan allt ger bara ett tveksamt intryck. Visst, jag kan verkligen fota allt. Men sen är kvalitén väldigt olika. Hitta dina styrkor och fokusera på dom! Är det barnfotograf, bröllopsfotograf, sportfotograf, naturfotograf eller något annat? Bara du vet vad du gör bäst! Hitta din nisch!

Bilder från Eva-Lotta & Karls bröllop 2011.

Nära inpå

2012-03-23 | 12:37:32


Idag får ni komma lite extra nära min katt Wilma.
Canon 5dmarkII + Canon EF 100mmm 2,8 Macro

What´s on your mind?

2012-03-22 | 19:46:44


Det är väldigt ofta jag sitter och tittar på Charlie och bara undrar vad han tänker. Tänk om man kunde läsa deras tankar. Gofisen.

life as we know it

2012-03-22 | 18:00:12


EDIT: Jag märker att många av er missförstår det här inlägget. Jag tycker alltså INTE att cirklarna stämmer. Utan att dom hör ihop ganska bra. Om ni går in på hemsidan och läser hela inlägget så förstår ni. Det här kan vara vilket yrke som helst, inte bara fotografer. Älskar man det man gör så känns det som att man befinner sig i den vänstra cirkeln även fast verkligheten är den högra. Men in och läs hela inlägget på hemsidan så förstår ni vad jag pratar om.

- - -
Vi fotografer lever ju lyxliv! Eller hur? På hemsidans blogg (länk) har jag skrivit lite mer om min vardag som fotograf. Så kika in där och läs och inspireras av att du själv kan ha den vänstra cirkeln i ditt yrke. Så länge du gör något du älskar så blir allt sååå mycket roligare! Även om verkligheten är mer som den högra. Men för mig så hör dessa två cirklar ihop. Ja, gå in på hemsidan och läs nu så förstår ni bättre. Eller klicka på bilden!

Worst case scenario

2012-03-22 | 11:46:34


Fick en fråga av Laila som jag tycker är viktig att ta upp.

Hej Jennie!
Jag har en fundering som jag skulle vilja dela med dig och undrar om du har någon finurlig lösning på detta problem. Jag får in allt fler bröllopsbokningar och det är jättekul! Men vad händer om jag skulle råka ut för en olycka där jag bryter både armar och ben och verkligen inte KAN fota ett bröllop?!?!?! Jag har ju ingen som kan vara min ständiga stand-in!!!! Har du funderat på det här? Hur skulle du göra??? Kram Laila

Först, jättekul att du får in många bokningar! :D Sen till din fråga. Vi bröllopsfotografer är ju inte mer än människor. ALLT kan verkligen hända som vi inte har kontroll över. Vi kan skada oss, vi kan bli så sjuka att vi inte tar oss ur sängen. Vi är precis som alla vanliga döda. Det är svårt att förutse vad som ska hända. Men ta upp det som en punkt i ditt kontrakt. Att om något skulle hända så gör du allt för att hitta en likvärdig ersättare, eller så får brudparet tillbaka deras pengar. Mer än så kan man inte göra.

Prata med fotografer i ditt område som du känner passar någorlunda in i din fotostil om dom vill vara backup om det värsta inträffar. Kontakta fotografer som håller till i närliggande områden utanför din stad.

Jag känner fotografer i hela landet och vet att det finns dom som hoppar in åt mig om det skulle behövas. Det känns tryggt. Men hittills har jag aldrig behövt ha en ersättare *peppar peppar*. Jag ska verkligen vara döende om jag ska missa att fota ett bröllop. :)

Men som sagt, ta upp detta som en punkt i ditt kontrakt så att brudparen vet att du kommer göra allt du kan för att hitta en ersättare. Och så hoppas vi att du slipper göra det :)
Foto: Josefine Ellström.

Säljes; Elinchrome Studioblixtpaket

2012-03-21 | 19:38:56


Min önskan om att ha ett kontor med plats för en liten studio är lite för långt bort för att mina blixtar ska vilja vänta. Så nu säljer jag dom till någon som får bättre användning för dom än jag. I paketet ingår två blixtar med tillbehör + en softbox 35x90cm.

Jag har använt dom högst 20 gånger. Priset går att diskuteras men jag tar inte emot någon skamprutning.

Annonsen hittar ni på blocket (länk) eller klicka på bilden.


Metallica is in the house

2012-03-21 | 13:22:45


Vi är hundvakt åt lilla energiknippet Metallica en liten stund idag. Charlie är överlycllig, Metallica är överlycklig. Lika barn leka bäst.

Myskväll

2012-03-20 | 20:29:26


Kvällen spenderas i soffan, med en kopp te och fästmannen. Vi har precis kommit hem efter en tur till Birsta, jag köpte lite rekvisita till morgonens fotografering och lekte i barnhörnan. Inga konstigheter.


tips - använd reflektioner i dina bilder

2012-03-20 | 13:13:26


Något jag har förälskat mig i är att använda reflekterande ytor för att göra mina bilder mer spännande. Men undvik speglar, det är alldeles för uppenbart och ganska tråkigt att använda sig av då bilderna mer eller mindre liknar varandra.

Det finns reflekterande ytor överallt. Ett fönster, en glasdörr, en vattenpöl, en oljefläck eller material av metall. Det är faktiskt lättare än man tror att hitta en yta som reflekterar och det ger bilden ett mer djup.

Här har jag använt mig av ett fönster för att få reflektionen på Jeanette.


Men det går lika bra med en av tunnelbanans väggar eller väntbåsarna (?) på perrongen.


En perfekt komponerad bild med reflektion är enligt mig en bild som man inte glömmer i första taget. Den här bilden fick mycket uppmärksamhet första gången jag publicerade den och den är fortfarande en stor personlig favorit hos mig.

Ut och leta reda på reflekterande ytor att fota! Har ni själva bilder med reflektioner i? Lägg in en länk i kommentarsfältet så jag får se dom :)

Ooops...

2012-03-19 | 19:16:33
Gravidfotografering

2012-03-19 | 15:58:54


På onsdag ska jag iväg och fota en gravidmage. Ska bli såååå kul. Senast var i höstas som jag fick fota Marias fina mage och igår döptes deras lilla son. Tiden går så snabbt!

I alla fall så har jag laddat upp hela vintern med massor av inspiration och det kommer bli så fint!
Foto: Porträttfotograf, Fotograf MissJeni (Jag)
Bild: Marias gravidfotografering i Stockholm, 2011

Längtan

2012-03-19 | 12:16:28


Efter att ha haft några dagar med strålande sol påbörjar vi veckan med några moln på himlen. Längtan efter sommaren kryper sig nära inpå. Förhoppningsvis dröjjer det inte länge innan jackan får flytta in i garderoben.

Vi hade i alla fall underbart väder i helgen. Och vi tog vara på det.

Vackra Tea

2012-03-18 | 21:00:00


Vi avslutar söndagen med tre svartvita bilder på Tea. Visst är hon väl vacker?
Foton: Porträttfotograf, Fotograf MissJeni (Jag)
Smink & Hår: Dorion Chang på Salong Barock
Modell: Tea Time

Nya mål

2012-03-18 | 16:48:46


Det är inte bara i mitt företag som jag sätter mål. Jag har även personliga mål. Mycket gäller min egna utveckling och min hälsa. Efter dagens konditionsträning som gick över förväntan och adrenalinkicken var som högst och två personliga rekord är slaget så utbrister jag i ren galen glädje att mitt nya mål blir att springa 1 mil under en timme.

Ni som inte känner mig ska veta att jag inte är någon idrottsmänniska eller löpare av något slag. Jag är en soffpotatis som älskar ostbågar och choklad. Och ni som känner mig får plocka upp hakan från golvet.

Men jag har funnit kärleken i träning och allra helst i konditionsträningen. Idag sprang jag 4km på 29 minuter och totalt 6km på 45 minuter. Jag har inte sprungit så fort eller så långt förut, så att slå mig själv två gånger på samma dag gav mig kanske en övervinnerlig känsla. Men en helt realistisk sådan.

Jag kan. Och nästa vår kommer jag springa 1 mil under en timme.


Tips - fota i open shade

2012-03-18 | 14:00:00


I fredags tipsade jag om att experimentera lite med solen. Här kommer ett tips som är lite mer safe.

Open shade översätts till öppen skugga och förklarar ganska bra vad som menas med det. Står du i skuggan men har himmlen ovanför dig så är det open shade. Det är alltså inget tak ovanför dig. Här finns ett fantastiskt fint ljus som jag tycker att alla borde prova fota i. Ljuset faller jämnt på modellen och man får en fin färgåtergivning.

Så fotar man en dag då solen står på blå himmel. Leta upp en plats med open shade och njut! Nedan ser ni Jeanette som ställde upp på några bilder. Är det något speciellt tips ni vill veta mer om, så hojta till.
Canon Eos 5DmarkII + 24-70mm 2,8L USM ❘ iso 160 ❘ bländare 2,8 ❘ slutartid 1/640

Vackra Charlie

2012-03-18 | 10:53:39


Två helt oredigerade bilder som jag tog igår på balkongen. Med hjälp av min expodisk ställs vitbalans och exponering in perfekt så färgåtergivningen blir precis som den är och resultatet blir såhär. Direkt från kameran, den enda jag gjort är att spara dom som jpg. Alla inställningar ställs in helt manuellt. Visst är Charlie vacker?

Läs mer om expodisken här.
Canon Eos 5dmarkII + 24-70mm 2,8L USM + expodisk ❘ iso 125 ❘ bländare 2,8 ❘ slutartid 1/160

bästa kompisar

2012-03-17 | 19:09:41


Ikväll har vi Metallica på besök några timmar. Charlie och Metallica är bästisar. Dom trivs väldigt bra ihop och leker tills dom stupar. Så det är fullt ös här hemma nu! Enda som fick dom att stå still var godis. Såklart.

Hundtrick!

2012-03-17 | 16:36:26


För er som tror att cavalier king charles är svåra att träna. För er som tror att man måste prata för att hunden ska förstå. För er som bara vill se vad Charlie kan och för er som vill lära er några tricks till era hundar. Här är en film för er.

Jag tog bort bakgrundsljudet då jag glömde att tv:n var på och la in lite musik istället. Men jag använder bara tecken till Charlie, inga ord behövs.

Självporträtt

2012-03-17 | 14:28:00


Ett mer seriöst försök till mina självporträtt jag tog igår. Antingen blir det bara plojbilder eller så ser jag så förbannat seriös ut, som här. Finns inget mellanting när jag ska försöka ta kort på mig själv. Hur gör ni?

Då tycker jag det är lättare att ta kort på andra!

Balkonghäng

2012-03-17 | 11:53:21


Vi sitter ute på balkongen och njuter idag. Vi har inglasad balkong och solen ligger på, känns som en sommardag i juli. Love.


Biokväll med älskling

2012-03-16 | 19:45:00


Ikväll blir det en biodejt med fästmannen. Vi brukar inte gå på bio så ofta, eller ja, det är väl mest för att jag tycker det är lite småjobbigt. Sitta med främlingar och titta på film, vissa plingar på mobilerna, andra pratar och så sitter det någon med afrokrull framför mig så att jag inte ser något. Jag är kort. Lagom kul. Sen vet man inte ens om filmen är bra, är den dålig så har man slängt iväg två timmar på skit. Typ. Hemmakväll med film och godis är mer min cup of tea.

Men när det kommer någon bra film som jag verkligen vill se. Då passar vi på. Som ikväll. Hoppas bara filmen är värd det. Om inte annat så får jag i alla fall mysa lite mer darling. Det är inte fel det.
Bilden är från i höstas när vi var på Gran Canaria ♥

Lek med ljus

2012-03-16 | 17:48:27


Jag vet att många fotografer säger att man ska undvika att fota i direkt solljus. Det säger jag själv till dom som vill lära sig sin kamera. Men har du koll på hur du kan jobba med ljus så var inte rädd för att experimentera lite.

Idag träffade jag Jeanette och fikade lite. Vi kommer börja samarbeta lite och mer får ni veta längre fram. Sen tog jag med henne ut i solen och så fick hon stå modell. Här är några bilder där vi fotade i direkt solljus.


Bilden längst ner till vänster ligger solen på hennes vänstra sida och ger därför en skarp skugglinje på hela hennes högra sida av ansiktet. Jag gjorde bilden svartvit för att få fram hårda kontraster och på så sätt skapa mer dramatik i bilden.

Använd solglasögon om modellen ska stå med solen i ansiktet, annars kisar dom lätt och så bildas mörka skuggor under ögonen. Dessutom är det sällan särskilt trevligt att ha solen i ögonen. Men våga prova!

oh, happy day!

2012-03-16 | 13:33:00


Solen skiner, plusgrader ute och för närvarande 111st goa prenumeranter. Hur kan man inte vara glad då? Bara för att illustrera, såhääär glad är jag idag! Nu ska jag springer ner på stan och fika. Hoppas ni har en lika bra dag!

hope, live

2012-03-16 | 10:24:17


Idag är det fredag. En solig härlig vårfredag. Idag väntar en fika på stan. Jag ska även ge mig på att ta lite självporträtt och det kommer dyka upp lite tips att tänka på vid utomhusfotografering. Det låter väl bra såhär när våren står där ute och väntar på oss?


Välkommen vår

2012-03-15 | 21:30:00


I många delar av landet så har våren anlänt, så även lite i smyg här uppe. Även om det kom en centimeter snö igår kväll så finns det inte mycket spår av den kvar.

Våren är som mest populär hos barnfamiljer. Barnen vill hänga i lekparken och leka med sina kompisar. Passa på att välkomna våren med hela familjen på bild! jag hänger med er en stund och fångar fina ögonblick på hela familjen!

Här är några favoritbilder från 2011, en familj jag fotade till ett reportage i tidningen Mama.

Några tips i väntan på din valp del 1

2012-03-15 | 18:00:00


Du har kollat upp en ras som passar dig/er och nu är väntan olidlig. Snart har ni er fina valp hemma hos er. Även om man har växt upp i en familj med hundar så kan det vara lite nervöst att köpa sin första egna hund. Så jag tänkte ge er lite "att tänka på-tips" för er som snart får hem er valp. Det blir mycket text, så jag delar upp det i flera olika delar. Här kommer första delen och kommentera gärna om det är något ni finner intressant och ställ frågor om ni kommer på några så kan jag ta upp dom i nästa del :)

Rumsrensträning
Förmodligen det som kommer vara mest jobbigt är att få valpen rumsren. Ibland kommer du till och med bli frustrerad för du känner att du springer ut hela tiden och ändå gör valpen ifrån sig inomhus. Det viktigaste är att behålla lugnet och bara torka upp när olyckor händer, bli inte arg på valpen. En valp vet inte om att den inte får kissa inomhus. Den har ingen koll på blåsan och måste den gå så måste den.

Vissa använder tidningspapper och lägger ut vid halldörren och lyfter dit valpen när den ska kissa. Vi sprang ut med Charlie varje timme och ibland till och med varje halvtimme. Då bor vi högst upp i ett fyrvåningshus och det var mitt i vintern. Jag kände att det var bättre att vi sprang upp och ner oftare istället för att använda tidningspapper. Det är dock helt upp till var och en. Charlie blev rumsren vid ungefär 5 månadersåldern. Ett bra tips är att gå ut med valpen efter att den har ätit, lekt och sovit. Även om den inte gör ifrån sig så tycker den att det är trevligt att vara ute.

Glöm inte att berömma valpen överdrivet mycket när den gör ifrån sig utomhus, då blir valpen glad och känner sig duktig. Ge godis, klappa och överös den med "duktig kille/tjej". Det kan låta barnsligt, men det funkar :)


Charlie nio veckor gammal

Vardagsträning
De första veckorna kommer valepn vara osäker i ny miljö. Det första vi gjorde med Charlie var att låta honom gå ute en stund och lukta på omgivningen för att ta in den nya miljön. Likaså inomhus. Även om valpen kommer vara nära dig i princip hela tiden så ge den lite utrymme att utforska hemmet. Börja även med lite vardagsträning, såsom att lära den "sitt" exempelvis. 5 minuters träning om dagen är bra att börja med. Här känner man efter själv hur trött valpen blir. En valp är väldigt lättlärd och Charlie lärde sig sitt, ligg och kom hit på två veckor. Träna när valpen är lite hungrig, men inte precis innan den ska få mat. Hundar gör vad som helst för godis :) Köp en klicker. Det gör hela processen mycket enklare och valpen förstår vad du vill.

Något jag irriterade mig mycket på när vi tränade Charlie var att det finns så många människor som tror dom vet bättre än en själv, och ska komma med "tillrättavisningar" och säga att man är elak för att man tränar sin valp så tidigt. man vet själv bäst hur sin hund mår och att träna 5 minuter om dagen är bara nyttigt för framtiden.

Inkallning är något jag tycker man ska börja med så tidigt som möjligt, både ute och inomhus. Valpen är väldigt hängiven sin matte/husse i början och vill sällan vara långt ifrån så den brukar komma direkt när man ropar och då ska man berömma och ge massor med godis så tycker hunden att det är roligt att komma till dig.

Charlie tränar inkallning, elva veckor gammal


Idag kan Charlie snurra, sitta, ligga, ställa sig fot, stå, spela död, rulla, kom hit, vacker tass och dansa och jag säger inte ett ord till honom utan jag använder bara tecken. Kanske skulle det vara kul att se? :)


Jag tror det räcker så med tips idag, annars blir inlägget toklångt, men som sagt, kom gärna med frågor om det är något ni vill veta så tar jag upp det i nästa del, då tar jag även upp första natten och hur man "valp-säkrar" sitt hem.

Astrid

2012-03-15 | 14:40:33


Äntligen har min nya kamera fått ett namn. Tack för alla fina och roliga förslag både här och via mail/facebook. Igår döptes hon.

Säg hej till Astrid!

Bumpy road till Umeå

2012-03-15 | 11:34:36


Ni vet när jag var hundvakt för några veckor sen åt lilla 8-veckors valpen Bumpy Road? Nu har han fått ett eget hem. I Umeå. Bara några dagar efter att vi hade lämnat tillbaka honom så fick vi höra att det fanns någon i Umeå som ville ge honom ett kärleksfullt hem.

Lilla fina Bumpy, du kommer bli en fantastiskt fin hund.

håller andan

2012-03-14 | 21:00:00


Jag försöker att inte lägga så stor vikt vid hur många besökare jag har på min blogg. Det viktigaste är att de som läser den trivs och känner att det finns något att hämta. Antingen inspiration, tips eller bara få en insikt i någon annans vardag.

Men jag kan inte låta bli att smygkika på statistiken ibland och jag blir så nervig när jag ser att den bara går uppåt dag för dag. Att prenumeranterna blir fler och kommentarerna likaså. Jag håller andan lite och vågar inte ta någon besökare för given. Men varje gång ni återvänder lägger sig ett leende över läpparna.

Tack alla ni som kommer tillbaka, tack alla ni som kommenterar och tack alla ni som följer bloggen via bloglovi´n. NI betyder mycket och jag hoppas att när jag vaknar imorgon, så är ni kvar. ♥

Foto: SötBecca

gofika på chocolate house

2012-03-14 | 17:30:00


Idag gick jag ner på stan för att fika lite med Dorion. Det är sällan vi ses utanför jobbet och sällan vi pratar om nått annat än jobb. Men idag fick vi tillfälle till att vara lite "civila". Även om vi snabbt kom in på jobb ändå så hann vi alla fall prata lite om vädret och ja, ni vet, vad man ska välja för fika.

Medans jag väntade på Dorion tog jag lite bilder runt omkring. Tänk er ett brudpar i trappan här nedanför. LOVE. Converse skorna fick även invigas idag när vi har sånt fint vårväder!

Pure beauty

2012-03-14 | 14:00:00


Några färgbilder på vackra Tea. Fler hittar du på hemsidan.
Foto: Porträttfotograf, Fotograf MissJeni (Jag)
Smink & Hår: Dorion Chang på Salong Barock
Modell: Tea Time

Säljes; Canon EF 35mm 2,0

2012-03-14 | 10:48:34


Efter mitt köp av 24-70mm 2,8L USM har jag tyvärr ingen användning för mitt 35mm längre.

Jag köpte det 2011 och det är i fint skick, ett objektiv som passar lika bra till porträtt som till naturbilder. Jag har mestadels använt det för porträtt och bröllop. Nypris 2790kr, säljes för 1900kr. Hämtas i Sundsvall, i annat fall står köparen för eventuell frakt.


Bilder som jag har tagit med objektivet:

testar iso

2012-03-14 | 09:00:00


Med min 5D fotade jag aldrig när solen hade gått ner, det var helt enkelt ingen idé. Många gånger blev man frustrerad när man velat fotat och så insett att bilderna kommer bli kassa ändå. Jag är ju inte så förtjust i blixt, om jag inte verkligen måste använda den.

Men nu har jag en ny kamera. Det slog mig igår kväll, att jag inte testat dess iso egenskaper ännu. Så min lilla familj fick agera modeller. Och resultatet. Ja, visst är bilderna brusiga. Men dom är helt okej ändå. Och då har jag pressat iso till högsta gränsen.

Jag älskar min nya kamera.
Bah, nu blev texten på bilderna väldigt liten, men det är alltså iso 2000 och 6400 som jag växlade mellan.

Budoir a´la glamour

2012-03-13 | 18:10:00


When no words need to be spoken.

Foto: Porträttfotograf, Fotograf MissJeni (Jag)
Smink & hår: Dorion Chang på Salong Barock
Modell: Tea Time

Fler bilder finns på hemsidans blogg, vill du boka in en egen budoir fotografering a´la glamour, här hittar du mer information.

lek med vidvinkel

2012-03-13 | 15:22:51


Jag bara älskar mitt nya 24-70mm 2,8L USM. My god! Ett riktigt bra objektiv och skarpt som attan. Jag tog några seriösa bilder på Charlie men blev sen tvungen att leka lte med vidvinkeln på 24mm också. Hihi lilla Charlie ser så rolig ut på de två bilderna nedan. Den tredje är fotad utan vidvinkel.
Idag har vi varit och tränat också. Kändes skönt att komma igång igen efter ett kort uppehåll men suck vad tråkigt att kroppen tappat så mycket kraft. Märkte att man inte alls orkade köra lika hårt som sist. Men vi tar igen det.

Bröllopsfotografering med en rosa gris

2012-03-13 | 10:50:18


I lördags var jag som sagt assistent till Anna Roström, a.k.a den lilla rosa grisen. Det var väldigt lärorikt att få se hur hon jobbar, hennes sätt att integrera med brudparet och gästerna. Hon var all over the place, samtidigt som hon var diskret. Fanns det ett ögonblick att fånga så var hon där. Med ett stort leende på läpparna.

Jag fick en ny betoning på vad svengelska innebär och fick även lära mig grisspråket. Jag fick massor av inspiration och kände att självförtroendet ökade ju längre dagen gick, bara genom att följa med Anna.

Jag förstår varför många fotografer beundrar henne och varför många brudpar vill ha henne som deras fotograf. Hennes sprudlande personlighet smittar av sig och jag satt med ett leende på läpparna resten av kvällen.

Tusen, djupaste tack Anna för att jag fick följa med dig. Och tack till Nicky och Jonny för att jag fick äran att vara en liten del av er stora dag.


En liten smygtitt

2012-03-12 | 22:33:30


Åh jag kan knappt hålla mig. Jag har suttit och redigerat bilder hela kvällen (förutom en timmes paus under CSI, of course) Imorgon får ni se lite bilder från idag. Här får ni en liten smygtitt om vad som komma skall.

Dorion fixar det sista innan vi började plåta. Hur vacker är inte Tea då?

Behind the scene - förberedelser

2012-03-12 | 17:46:33


Idag har vi plåtat några (läs många) ursnygga bilder på Tea. Jag kom till Salong Barock för att möta upp gänget och där höll Dorion på med smink och hår.

Vi gick sedan till stan och in på paradvåningen som är helt magiskt ställe att fota på. Här är några bilder jag tog innan plåtningen.


med eller utan skägg, det är frågan.

2012-03-12 | 10:31:08


Det är väl ingen hemlighet att killar har lite mer hårväxt än vad vi tjejer har. Efter att inte ha rakat sig på två veckor såg min blivande ut såhär. Sparar han några veckor till kan han praktisera som jultomte!

Men han är så snygg ändå, med eller utan skägg. Den här gången åkte skägget av. Och håret.

första bilderna

2012-03-11 | 20:01:04


Självklart har jag fotat med min nya fina kamera idag, som fortfarande är namnlös men jag har fått många förslag på min fanpage, så det dröjjer nog inte länge innan den får sitt egna namn.

Jag tog med mig mina två favoritkillar (den tredje är innekatt) och hängde kameran över axeln och gick en promenad för att smygstarta lite med kameran och se vad den går för. Imorgon blir det full action. Då väntar en morgongåva fotografering.

Kom med förslag på namn

2012-03-11 | 16:25:00


Självklart måste ju min nya kamera ha ett eget namn. Canon Eos 5dmarkII är alldeles för långt och ganska vanligt namn i hans/hennes generation. Ja, jag vet inte riktigt om det är en tjej eller kille eller kanske unisex? Men ett namn behövs i alla fall.

Har ni något bra förslag? Min förra kamera hette Babe, så något roligare förslag tas tacksamt emot!

Blivit med ny kamera!!

2012-03-11 | 13:33:10


Underbar dag idag! Fick komma hem och pussa på fästmannen, Charlieboy, Wilma & Fred. Jag fick även pussa på min nya kamera OCH mitt nya objektiv.

Varmt välkommen Canon Eos 5DmarkII och Canon EF 24-70mm 2,8L USM. Min utrustning börjar bli fulländad! Det finns ett objektiv till som jag vill ha, sen kan jag vara nöjd. En stund.

Medans batteriet laddar upp passade jag på att fota mina nya familjemedlemmar i kameraväskan. Fick bli en gemensam gruppbild också.


Hela gänget:
Canon Eos 5DmarkII med objektiv;
Canon EF 100mm 2,8 Macro, Canon EF 50mm 1,4 USM, Canon EF 70-200 2,8L samt Canon EF 24-70mm 2,8L USM.

Vi mot världen

2012-03-11 | 09:02:11


Min tvillingsyster tatuerade sig också i fredags, det var därför jag följde med. Som stöd till henne. Vi har pratat så länge om att göra en gemensam tatuering, samtidigt. Det var bara ren slump att dom hade tid för oss båda. Vårat motto var givet motiv, ni har redan sett hur min blev. Såhär blev hennes.

Nu är det vi mot världen siss. Alltid.

 


En dag med Anna

2012-03-10 | 20:22:46


11:00 stod jag utanför Anna Roströms kontor. Där i blåsten kändes dagens klädval av skinnjacka som ett ganska dumt beslut. Men när Anna kom körandes i sin bil med ett brett leende på läpparna och vinkade åt mig att hoppa in i värmen så var kylan som bortblåst. Jag skulle få hänga med henne på en bröllopsfotografering som assistent.

Efter att ha rekat plats så hade vi en timme att döda innan vi skulle möta upp brudparet. Så vi satte vi oss på ett café och värmde oss. Det var första gången jag var assistent åt någon förut. Men jag rekommenderar verkligen ALLA att vara det någon gång. Antingen om ni är i början av ert företag eller om ni, som jag, har hållt på ett tag. Större inspiration än att se en bröllopsfotograf i action finns inte.

Fler bilder kommer när jag är hemma i Sundsvall igen, dessa är tagna från mitt instagram konto.


New tattoo

2012-03-09 | 20:28:10


Många av er har säkert redan listat ut att jag är svag för tatueringar. Idag blev det lite spontant en till. Nr 7 i ordningen.

You like? :)


Myskväll

2012-03-08 | 22:20:49


Syster kom hem till Mami ikväll och vi har myst lite. Fuji ville vara med.


Godmorgon

2012-03-08 | 08:56:28


Idag vaknade jag av två ylande hundar. Dom vet då hur man väcker huset.


Fika på stan!

2012-03-07 | 21:19:53


Idag träffade jag Anna för en fika. Hon är en av våra fotografer i Essence Vitae och supertrevlig! Där satt vi och pratade foto i timmar. Jag fick också se mig själv i det nya iPad magasinet som Benny Ottosson har gett ut! Hur kul som helst!


Inväntar en ny kärlek

2012-03-07 | 12:11:54


Igår beställde jag en ny kamera. Det fick bli ett nytt objektiv också i bara farten. Nu är den där väntan så obeskrivligt lång. Man vill bara att den ska komma direkt, nu! Men först ska jag spendera några dagar i Stockholm.

Vad säger man, den som väntar på något gott...

Kan ni gissa vad det är för kamera och objektiv som jag beställde?


bild: ett av mina halsband

Mot huvudstaden

2012-03-06 | 14:53:59


En tidning. Snacks. Vatten. En passagerare som inte vet hur hög volym hans mp3-spelare har. En vanlig dag på tåget alltså.


Charlie puff

2012-03-05 | 17:18:43


Nyduschad. Nyborstad. Finast.

Han blir sådär väldigt fluffig när man har duschat och borstat igenom pälsen ordentligt. Vi köpte en ny kam igår som verkligen tar ut alla tovor, även dom som är svåra att komma åt närmast skinnet. Resultatet blev en glansig, fluffig och slät päls.


Se så fint han står och så fin han är i kroppen. En riktig utställningshund, om han bara inte hade haft det där jäkla underbettet så hade han lätt blivit champion. För mig är han den finaste som finns. Vi ska ge oss på en eller två utställningar i alla fall. Han ska ju få bli pappa en vacker dag.

Broken camera

2012-03-05 | 13:24:42


Dagen som alla fotografer försker undvika är kommen. Min kamera gick sönder. Mitt under en företagsfotografering. Det är dessa stunder man klappar sig själv på axeln för att man köpte den där reservkameran i alla fall. Thank you. Men den räcker tyvärr inte som förstahands val. Så det får bli ett nytt köp så snart som möjligt.

Känns trist att jag inte hinner vänta tills 5DmarkIII börjar skickas ut för leverans. Men vad gör man när ens viktigaste redskap för att kunna bedriva verksamheten går sönder? Man gråter en skvätt, slänger ur sig lite svordomar och så går man och köper en ny kamera att förälska sig i. Så gör man.

Tack för de här åren min kära babe. We had fun.

Charlie goes crazydog

2012-03-04 | 17:00:25


Idag fick Charlie duscha. Senast var i julas så det var verkligen på tiden att bli lite vårfin. Jag filmade lite efter när han blir helt galen och försöker bli torr. Och ja, mina jeans blev rätt blöta. Här hade han ändå lugnat ner sig ganska mycket, min fästman filmade lite längre när han var som värst. Min lilla crazydog.

Det blev en genomborstning av pälsen också och nu är han så fluffig och fin. Tog några bilder såklart men lägger upp dom lite senare.

Sötsak

2012-03-03 | 19:35:04


Snart har ni väl tröttnat på bilder på hundar, valpar och katter. Men trist för er i så fall, jag har måååånga fler på lager! För vem kan motstå att ta kort på den här sötsaken?

My Hombrero Bumpy Road

2012-03-03 | 12:42:20


Bumpy vaknade klockan sex imorse och började pipa för han var kissnödig. Så det var bara att sno åt sig det som låg närmast och gå ut med lillen. Efter lite lek och frukost somnade vi om, men klockan 8 fick det vara nog tyckte han. Charlie tyckte han var knäpp. Det blir många vändor upp och ner för trapporna. Men det är det värt.

Vi tog en liten tur ute i det fina vädret också, även om han inte orkar gå så långt så fick han ändå följa med i famnen. Imorgon ska han åka hem till sig igen. Vi är bara hundvakt över helgen. Så jag ska passa på att gosa lite extra mycket med honom tills dess.

katt + hund = sant, eller?

2012-03-02 | 19:43:21


Wilma och Fred är så van vid hundar, dom har jag växt upp med Charlie. Men det betyder inte att dom inte är skeptiska, till en början. Fred och Wilma är nyfikna så fort Bumpy har somnat, då vill dom fram och nosa. Men när han är vaken, då ser det mest ut som på bilderna ovan. Kryper under ett bord, eller försöker smita förbi och hoppas att Bumpy inte ska se dom.

Lite roligt är det att se, det kommer bli en rolig helg det här!

fullt ös

2012-03-02 | 16:24:53


under förmiddagen hade vi fyra valpar + mamma här på snabb besök. Nör dom åkte blev en kvar. Vi ska vara hundvakt åt lila Bumpy Road över helgen som i skrivandets stund sover i min famn. Det är så mysigt att ha en valp i hemmet igen, dom växer så fort! Charlie blev superglad över att få leka med andra hundar. Han hade fullt sjå med alla valpar :)
Charlie är kusin till Bumpy Road och dom två trivs väldigt bra tillsammans så det kommer bli en rolig helg. Bumpy är 8 veckor och till salu. Så har du ett hem till honom så hör av dig till Pia som är uppfödaren, gå in på hennes blogg (länk) för att läsa mer om hennes hundar.

Som jag har längtat!

2012-03-02 | 10:20:18


Äntligen är nya Canon Eos 5D mark III här! Varmt välkommen!

Idag kan man läsa lite överallt om den nya kameran. Jag är en av dom som har väntat och väntat och väntat på att få höra att den lanseras. Nu är dagen kommen!

Det dröjjer några veckor innan den kan börja skickas ut och säljas på marknaden, men damn, I want it bad! och när jag tittar på den här videon så är det liksom självklart. Jag. Måste. Ha

Läs mer om den fantastiska kameran här.
With Canon you can!

1 år som hundägare

2012-03-01 | 16:30:41


Jag kommer nog aldrig glömma känslan när vi åkte hem från Pia med Charlie i mitt knä. Den 28:e februari 2011. Idag kom jag på att det har ju gått ett år sen sist, plus en dag (räknar bort skottdagen). Man undrar vart tiden tog vägen. Min fina Charlie, vad gjorde vi innan du kom in i våra liv? Så mycket glädje och kärlek som en hund ger är svårt att greppa ibland.

Min fis. Min gogris. Min Charlieboy.bloglovin