Välkommen vecka 32

2013-04-30 | 11:32:06


Barnet:
Bebisen väger ungefär 1,5kg nu och ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.
 
På grund av trängseln därinne, har du säkert märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt, men så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds, ungefär 900gram.
 
Barnets alla fem sinnen fungerar och bebisen sover ca 90-95% av tiden, under de vakna perioderna tränar bebisen på att andas, röra på sig och öppna och stänga sina ögon. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den riktiga andningen.
 
Egna tankar om förgående vecka:
Lillskrutten är långt ifrån lugn i magen. Det boxas, vrids, sparkas och snurrar hej vilt där inne. Helt tiden. Igår hittade lillskrutten revbenen också och fick in en rak höger. Så att den ska bli lugnare har jag ännu lite svårt att tro på. Jag har börjat tänka allt mer på förlossningen och vilken smärtlindring jag vill ha. Tack för att många av er delade med sig av sina egna erfarenheter i förra inlägget
 
Den här veckan har vi också monterat spjälsäng och skötbord, tvättat bebiskläder och bäddat lillskruttens säng. Det känns mer verkligt att gå in i babyrummet nu när det faktiskt börjar ta form. Bara lite städning och blöjjor och sånt som ska fixas innan det är klart. Och då kommer det även upp bilder för er som är nyfikna.
 
I övrigt mår jag bra, även om jag känner att det är mycket tyngre att gå och har svårt att hitta bekväma ställningar oavsett om jag ska sova eller sitta. Men det känns som petitesser.
 

Föräldragrupp - smärtlindring

2013-04-29 | 17:53:07


Idag var det näst sista gången med föräldragruppen och vi pratade om smärtlindring under förlossningen. Jag har svårt att bestämma mig för vad som passar mig bäst och tror säkert att jag kommer ändra mig både en och fyrtioelva gånger när det väl gäller. Men det var i alla fall skönt att få höra lite om det olika alternativen som finns och alternativ finns det verkligen! En hel djungel. 
 
Jag är inte den som tänker köra utan smärtlindring. Ohnej. Tvärtom tror jag att jag skriker efter allt dom har när det kommer till kritan. Men det är svårt att föreställa sig hur man reagerar. Så jag har i alla fall tänkt på epidural och TNS apparat då jag hört mycket gott om de alternativen. Lustgas känns lite läskigt då många sagt att dom blivit så groggy av det och kvaddlar (sterilt vatten) har jag hört att jag ska springa åt andra hållet om dom nämner det alternativet. 
 
Ni som har fått barn (jag vet att ni är en del som läser här) får gärna dela med er av era erfarenheter kring smärtlindringen som ni hade under er förlossning om ni vill och vad som funkade bäst för er.
 
Foton: Jessica Elvira
 
 

Underbara barn

2013-04-28 | 21:29:58


Hur glad blir man inte av den här bilden? 
 
Familjen Sagersten - Sundsvall 2013

En dag i Köping

2013-04-27 | 19:17:33


Jag har hamnat i Stockholm efter en dag i Köping och eventet kämparnas dag. Vi fick sol hela dagen och det var fullt med aktiviteter hela tiden.

Fler bilder kommer, men tills dess får ni några ljusglimtar från instagram. Ängel smycket är Malvas egna smycke och det hänger nu runt min hals.


Kämparnas dag

2013-04-26 | 18:30:48


Imorgon hittar ni mig i Köping, folkets park där evenemanget Kämparnas dag kommer pågå från klockan 11-16. En dag för alla barn som kämpar mot cancer. Malva, som jag fotade genom Essence Vitae förlorade sin kamp för ett år sedan och det är hennes mamma som tillsammans med fem andra mammor har startat kämparnas dag. För att samla in så mycket pengar som möjligt till barncancerfonden och Min Stora Dag.
 
Dagen är fylld av aktiviteter för hela familjen; ponnyridning, godisregn, uppträdanden, lotterier, fotografering och massa mer! Tillsammans gör vi skillnad!
 
Läs mer om Kämparnas dag här (länk) och kom och gör skillnad för alla barn som kämpar varje dag.
 
Malva och hennes underbara familj - 2011

Shoppingdag

2013-04-25 | 19:46:57


Idag har det varit fullt ös i shoppingens tecken. Jag har mami på besök några dagar och vi ska få ordning på babyrummet tänkte vi. Så idag åkte vi och shoppade. Efter en hel del springandes i affärer, en lunch och en fika med syster och systerdotter så kom vi hem fem timmar senare. Det mesta var till lillskrutten, men ett par vårskor fick följa med hem också.


Redigering pågår

2013-04-24 | 15:43:59


Efter en vecka i Sundsvall så har jag en hel del redigering att ta tag i. Innan jag åkte hade jag en fotografering med tre systrar, mina egna faktiskt! Varav en av dom ser ni nedan. Bilder på de andra två kommer inom kort!
 

Välkommen vecka 31

2013-04-23 | 16:13:33


Barnet: 
Fostret väger runt 1800 gram och längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker och ögonen är öppna när barnet är vaken och stängda när den sover. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepenade tillfällen.
 
Alla organ är snart färdigutvecklade, lungorna är det organ som blir färdigt sist. Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt.
 
Egna tankar om förgående vecka:
Veckan spenderades i Sundsvall och där gick tiden i rasande fart. Jag hann inte riktigt reflektera så mycket över min hälsa utan jobbade på och umgicks med vänner. Men jag började känna av mer och mer att mitt tempo när jag går har blivit betydligt långsammare den här veckan om jag ska undvika att få ont i ligamenten. 
 
Idag var jag hos barnmorskan för mätning och kontroll och lillskrutten mår bra i magen och växer enligt sin kurva. Vi lyssnade även på hjärtat och det är alltid lika häftigt när man hör de snabba slagen. Lillskrutten hade vänt på sig från höger till vänster sida och ligger med huvudet nedåt, men rörligt. Mitt blodtryck har gått upp sen sist och det kändes skönt.
 
SF-mått: 28
Lillskruttens hjärtslag: 136 slag/minut
Blodtryck: 100/68
 

jag i motljus

2013-04-22 | 09:05:56


Det är inte bara jag i familjen som tycker om foto. Min storasyster har hängt med sen starten, även min tvillingsyster Jessica har börjat fota mer på allvar nu med hennes företag YourCloset och det tycker jag är så kul. För då kan vi jobba tillsammans! Och även hon gillar det där motljuset. Såklart hon gör. Vi är ju tvillingar. Igår kväll gick vi ut och hon fick ta några bilder på mig innan solen gick och la sig. 
 
Visst är hon duktig? 
 
Jessica ska gå en personlig workshop hos mig i början på maj och gissa om vi kommer ha roligt!
 
 

Fotografering med familjen

2013-04-21 | 20:15:52


Det var väldigt längesen som min egna familj stod framför en kamera. Ja, någon annans kamera än min vill säga. Och det var väldigt längesen som vi var tillsammans på bild alla systrar och mami, ungefär 15 år sen. Typ. Men idag var det äntligen dags att göra något åt det. 
 
Det kan vara svårt att tygla italienare, danskar, tvillingar och galningar i ren allmänhet. Så vi gav utmaningen till den rosa grisen, a.k.a Anna Roström. Och hon är ju lika galen som vi så det blev en perfect match och oj vad kul vi hade! Jag hoppas att det inte dröjer lika länge innan vi gör en till fotografering alla systrarna och mami. För bilder på sin familj är ju så himla värdefulla. Tack Anna för en otroligt rolig förmiddag!
 
Här är två behind the scene bilder från instagram (missjeniphoto)
 

Lillskruttens kläder

2013-04-20 | 20:30:46


Idag tåg jag tåget från Sundsvall och hamnade i Stockholm hemma hos mamma. Där ligger det nya handstickade kläder och väntar på lillskrutten som mamma har gjort. Dom är så fina och jag längtar tills det är en liten mini-människa som bär dessa kläder.
 
(Mössan och strumpan är egentligen i samma färg som byxorna till höger, men ljuset blev lite annat, mobilen ni vet.)
 

Blue hair

2013-04-19 | 19:29:17


Idag fick jag äntligen ordning på mitt hår igen. Dorion fick gå loss med blå färg i håret och blev själv väldigt nöjd över resultatet. Det blev precis som jag hade tänkt mig! Dorion kan!

Bättre bild kommer när jag är hemma igen, ni får hålla till godo med instagram bilder ett tag till.

Imorgon tackar jag Sundsvall för den här veckan och åker till Stockholm för att själv stå framför kameran tillsammans med min mamma och systrarna. Spännande hur det kommer gå.


Saknade

2013-04-18 | 09:09:20


Även om jag har det himla mysigt här i Sundsvall så saknar jag min lilla familj där hemma. Det är inte ofta vi är ifrån varandra såhär länge och det känns. Men nu är det inte många dagar kvar tills vi ses igen.


Välkommen vecka 30

2013-04-16 | 13:58:00


Barnet:
Nu växer fostret mycket och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600gram och är ungefär 41 centimeter långt.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Egna tankar om förgående vecka:
Jag kommer på mig själv med att titta i spegeln och tänka "shit vad magen är stor." Men jag har mycket energi och tycker själv att mitt temperament är betydligt lugnare än förut. Förutom att man är lite långsam, klumpig, osmidig och är varmare än vad jag brukar vara så mår jag riktigt bra. Det känns så skönt! Snart är det dags att boka in min egna gravidfotografering och den ser jag fram emot!

Återkommande kommentar från omgivningen: "har ni kommit på något namn?"

(Bilden är tagen genom kamerans display, då jag inte har möjlighet att redigera bilder här i Sundsvall, men bättre än ingen veckobild alls)


Första dagen i Sundsvall

2013-04-15 | 19:33:13


Idag kickstartade jag en fullbokad vecka i Sundsvall med två familjefotograferingar. En med en 4-årig härlig tjej som ville att jag och hon skulle vara med på bild tillsammans och för att sedan träffa en familj som jag har fått följa under ett halvår. I deras hem fanns även en stor canvastavla från vår första fotografering och blev så glad av att se att bilderna kommer upp på väggen :)


Födelsedagsmiddag

2013-04-14 | 16:47:19


Igår kom syster till Västerås och vi samlade ihop några vänner för lite firande av mig och Jessica med god mat och en del sittdans på Harrys. Helt klart roligt att få komma ut och umgås med vänner man inte träffar så ofta. Det måste göras om snart!


favoriter

2013-04-12 | 14:50:21


Idag har jag redigerat bilder från gårdagens workshop. Dessa två blev ganska snabbt mina favoriter. Jenny som stod modell var ju inte direkt svår att fota heller.
 
Canon eos 5DmarkII + 24-70mm 2,8L USM

reflexskärmen

2013-04-12 | 10:02:07


Jag fotar alltid i naturligt ljus. Det ligger en extern blixt i kameraväskan i nödfall. När situationen verkligen kräver det. Men det är sällan den används. Jag älskar att jobba med naturligt ljus och att hitta det bästa ljuset. Något jag använder till min hjälp är en reflexskärm. Dels för att lätta upp skuggor och få ett jämnare ljus på modellen, men också för att styra ljuset precis dit jag vill ha det.
 
Igår under workshopen stod vid i skuggan bakom ett el-skåp och solen stod högt ovanför. Då tog jag fram reflexskärmen och riktade in ljus på vår modell Jenny och bakgrunden fick även den ett lyft av ljuset som studsade in. Nedan ser ni två bilder, den ena utan reflexskärm och den andra med. Jag har använt exakt samma inställningar på kameran men bara tagit bort reflexskärmen. Båda bilderna är helt oredigerade och endast exporterade till jpg-filer.
 
Reflexskärm är ett väldigt prisvärt alternativ att ha i sin kameraväska och kommer till användning mer ofta än sällan när jag fotar. 
 
Utan reflexskärm:
 
 
Med reflexskärm:
Canon Eos 5DmarkII + Canon EF 24-70mm 2,8L USM
Iso 200 - bländare 2,8 - slutartid 1/1600sek
 

personlig workshop

2013-04-11 | 18:21:56


Idag har jag haft en heldag av en personlig workshop med Kjelle från Stockholm. En workshop skräddarsydd efter hans egna behov och önskemål på innehåll. Grundläggande om inställningar, ljus, bakgrund, marknadsföring och prissättning till att fota med en modell under eftermiddagen och även redigera bilderna efteråt.
 
Tiden flög verkligen förbi och det var så kul att se Kjelle lysa upp när han såg vilka fina bilder han tog. Det är även mitt mål med varje workshop jag gör. Att eleven ska kunna gå därifrån med ett starkare självförtroende och nya kunskaper att ta in i sitt eget fotograferande.
 
Här nedan är några av bilderna som jag tog under dagen. Fler kommer! Och tack Jenny som ställde upp som modell och gjorde ett väldigt bra jobb!
 

 

something blue

2013-04-10 | 12:59:15


Blått har alltid varit min favoritfärg. Så idag ansträngde jag mig lite med smink och valde tre nyanser av blått som matchade mitt linne. Jag brukar inte sminka mig så ofta, men det är kul att få göra sig lite extra vardagsfin ibland också. Nu ska jag springa ut med Charlie och sedan ta bussen till föräldragruppen.
 

 

välkommen vecka 29

2013-04-09 | 14:13:49


Barnet:
Fostret väger nu runt 1400gram och är ungefär 40 centimeter långt. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge.
 
Fostret kan drömma nu. I undersökningar har det visat sig att foster har perioder av drömsömn. Kroppen och huvudet är proportionerliga och barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är känsligare för ljus, ljud, smaker och lukter.
 
Egna tankar om förgående vecka:
Jag har haft otroligt mycket energi denna vecka och har storstädat, bakat mängder, hängt i Stockholm och känt mig näst intill outtröttlig. Fötterna däremot har strejkat och fotmassage har varit mycket uppskattat på kvällarna. Jag sover bra och även om jag vaknar tidigt på morgonen så är jag utvilad och inte aptrött. Men jag drömmer väldigt mycket om lillskrutten nu, inatt drömde jag att man kunde se ansiktet, fötter och händer väldigt tydligt under magen. Man såg precis hur den såg ut och hur liten den var som skvalpade runt där inne i magen.  
 
Lillskrutten har inte hittat revbenen ännu, men urinblåsan är ju minst lika kul att sparkas på. Gärna upprepande gånger och hårt. Den här veckan har magen växt en aning också, med tanke på vad vågen visar och omgivningens kommentarer i alla fall. Liten skillnad kanske det är, men ska den verkligen bli större? Dom säger ju det i alla fall...
 
Återkommande kommentar från omgivningen: Nu går det fort!
 

kalasbarn

2013-04-09 | 08:39:16


Igår hade vi lite kalas här hemma. Mamma, pappa, farmor och Barbro kom förbi på fika och presenter, till mig! Jag insåg nog ganska snabbt att jag hade överskattat min familjs ät-förmåga och bakat lite väl mycket gofika dagen till ära. Men är riktigt nöjd över att jag och sambon bakade allt själva. Nån gång ska ju vara den första.
 
En bättre födelsedag kunde jag inte ha haft och tack för alla gratulationer som strömmade in via sms, facebook och instagram under gårdagen också. Man blev lite bortskämd :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photobooth

2013-04-08 | 16:31:13


En serie bilder på en glad tonåring som bara vill ha roligt i livet :)
 
Smink & Hår: Ida Bernström

Dagens plåtning

2013-04-07 | 19:10:04


Idag har vi haft fotostuga här hemma med två modeller. Mamma och dotter. Först ut var dottern och Ida Bernström stod för smink och hår. Här är hon i full gång och jag ser fram emot att visa er resultatet inom kort!
 
 
 

hemmagjorda maränger

2013-04-06 | 17:17:23


Idag vet jag inte vart jag fått energin ifrån. Men vi började dagen med att storstäda hela huset, två timmar tog det och efter en välförtjänt paus i solen med ett glas vin i handen så tog vi tag i nästa etapp på agendan. Bakningen. Hur jag tänkte när jag valde att städa först och baka sen? Fråga inte.
 
En av sakerna vi har bakat idag är maränger. Goda blev dom också. Varför vi hetsbakar så mycket idag? Jag har hört att någon fyller år på måndag så det blir lite kalas framöver. 
 
 

gogrisen

2013-04-05 | 13:51:46


Två bilder som jag tog på Charlie när vi invigde våran lilla uteplats. Min lilla gogris. En riktigt soldyrkare är vad han är. Och nu när vi har haft sol och plusgrader i flera veckor har vi hängt där ute väldigt ofta. Ska nog göra mig en kopp té och starta helgen lite tidigare och ta med mig Charlie ut i solen nu. Det är vi värda.
 
Helgen kommer bestå av storstädning och plåtning, så det blir fullt ös. Har ni några planer inför helgen?
 

Jag & Alma

2013-04-04 | 15:35:17


Hanna skickade över några bilder som hon tog igår efter vår lunchdejt på väg tillbaka till tunnelbanan. Jag tycker de två första bilderna är helt underbara, både jag och Alma ser lite småsura ut och sedan jätteglada. Haha. Hon är så söt så man smälter lite. Det är tur att vi väntar en egen mini-människa, annars hade nog risken varit ganska stor att jag hade tagit med mig henne hem. Sötnos!
 
Foton: Hanna B

Lunchdejt i Stockholm

2013-04-04 | 12:47:28


Igår hann jag med att luncha med Hanna B och hennes söta dotter Alma. Som ni såg i inlägget nedan, men självklart var jag även tvungen att ta några bilder med min kamera, som jag alltid har med mig. Almas ögon är ju så himla fina! Och även om hon rynkade pannan åt mig så tror jag att hon gillar mig i alla fall. Lite kanske ;)
 
 
 
 

Stockholm tur & retur

2013-04-03 | 20:04:53


Idag åkte jag till huvudstaden på förmiddagen för att hänga med några stockholmsfotografer. Tidningen Mama fick följa med som tidsfördriv på tåget. Först lunchade jag med Hanna B och hennes fina Alma och sen åkte jag vidare till Tullinge för att ha möte med ledningsgruppen i Essence Vitae Project där det bjöds på gofika. Tiden går verkligen fort när man har roligt och nu precis kom jag innanför dörren igen efter att älsklingen hämtat upp mig från tåget. Resten av kvällen kommer spenderas i soffläge, det känns att fötterna att fått jobba lite extra mycket idag.
 
Tack Stockholm för den här gången, vi ses snart igen!
(bilder från instagram, missjeniphoto)

Föräldragruppen

2013-04-02 | 18:02:27


Idag var det dags för första träffen med föräldragruppen. Känns kul att lära känna andra som är i ungefär samma vecka som jag själv. Nu hamnade jag  med juni-bebisarna men vi är ju beräknade 1:a juli så det kan ju likaväl bli en juni-bebis också. En av tjejerna väntade i slutet på juni och är i samma vecka som mig. 
 
Tyckte det var intressant och lärorikt på träffen och kommer såklart gå på de andra gångerna med. Sambon var inte med så det blev att åka buss för ovanlighetens skull. Men det funkade ju också.
 
Bilder från instagram (missjeniphoto)

Välkommen vecka 28

2013-04-02 | 11:30:54


Barnet:
Fostret väger omrking 1200gram och är cirka 39 centimeter långt. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen. Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka vilket är vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själv.
 
Barnets tillväxt är mycket snabb nu. Lungorna är i princip färdigutvecklade. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Den är även van vid din röst.
 
Egna tankar om förgående vecka:
Jag är fortfarande pigg och har inga större problem med ryggen längre. Jag blir lite öm när jag sover men inget som stör enormt mycket. Däremot har fötterna börjat ta stryk av den extra vikten och jag måste vila oftare och i längre perioder. För första gången känns det nu som om tiden går väldigt snabbt och jag har lite smått panik med att vi inte ens är nära på att bli klara med babyrummet. Så nu tänker jag bara på att få ordning där inne. 
 
Lillskrutten sparkas, stångas och boxas för fullt i magen. Fortfarande är kissblåsan ett populärt mobbingsobjekt, inte lika populärt hos mig dock. Men det är roligt att se hur magen hoppar till då och då. Jag tycker inte att det har hänt så mycket med magens storlek, däremot känns det som om den har sjunkit ner lite.
 
Återkommande kommentar från omgivningen: Vad fin du är! 
 

Äppelpaj i solsken

2013-04-01 | 15:19:49


Idag kom bakningssuget tillbaka så jag och sambon ställde oss och bakade äppelpaj som vi sedan njöt av på vår lilla uteplats i solen. Helt underbart. Jag gissar att jag kommer sitta bänkad där hela vår och sommaren. Så himla skönt! Och pajen fick helt klart godkänt. Lätt och snabbt gick det att göra den också.
 
Till smuldegen:
  • 200gram smör
  • 4-5dl vetemjöl
  • 4msk strösocker
Till fyllningen:
  • ca 500gram äpplen 
  • 2-3msk kanel
  • 3msk strösocker
Sätt ugnen på 225 grader, blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en bunke. Skala och skär äpplena till önskad storlek. Blanda i socker och kanel. Smörj en pajform med smör. Häll i äpplena och fördela smuldegen ovanpå. Grädda pajen i ca 25-30min, mitt i ugnen. Låt pajen svalna och servera med vaniljsås eller glass. 
 
Vi gjorde även en egen vaniljsås efter mammas recept:
  • 1 äggula
  • 1,2dl florsocker
  • 3dl grädde
Vispa upp äggulan och florsockret för sig, det ska bli lite fluffigt. Vispa sedan grädde och rör ner försiktigt i florsockret. Redo att serveras!

 
 
 bloglovin