Fotoskola - Slutartid

Förra veckan började jag en ny kategori här på bloggen, fotoskolan. Då tog jag upp lite vad bländaren gör. Idag tänkte jag ta upp hur slutartiden fungerar. Slutartiden och bländare jobbar tillsammans för att få en sån bra exponering som möjligt. Slutartiden bestämmer hur länge slutaren ska vara öppen för att ljuset ska träffa bildsensorn i kameran. En kort slutartid behöver en större bländaröppning för att undvika underexponering och en lång slutartid kompenseras av en mindre bländaröppning för att undvika överexponering.

Vid fotografering utomhus i mörkt ljus används vanligen en lång slutartid för att få in ljus under en längre tid. Ska man fota i mörker så krävs även en väldigt stadig hand eller ett stativ för att undvika att få rörelseoskärpa. Beror såklart på vilken effekt man vill få fram. Man bör även vrida upp ISO några steg. (Mer om ISO kommer nästa vecka)

Den här bilden är fotad med en lång slutartid (1/10sek) och ISO är uppe i 1600, kameran står också stadigt på en brokant.


Vid utomhusfotografering i dagsljus används normalt en kort slutartid för att slutaren inte ska vara öppen för länge och få in för mycket ljus och på det viset bli överexponerad. Men man kan även experimentera lite och använda sig av en lång slutartid för att få lite liv i tillexempel bäckar. Dock krävs det antingen ett stativ eller IS inbyggt i objektivet för att inte hela bilden ska få rörelseoskärpa.

Denna bild är tagen med lång slutartid (0,4sek) och IS inbyggt i objektivet, för att få rörelse i vattnet men omgivningen är fryst.



Den här bilden är tagen med kort slutartid (1/1000sek) i dagsljus, handhållet och fryser motivet där skärpan ligger.


Självklart kan man få väldigt många olika effekter med hjälp av slutartiden och som jag tipsade om förra gången att bara fota i bländarprioritet. Så tipsar jag även att endast fota i slutarprioritet (Tv på Canon) en vecka för att se vad slutartiden kan göra för dina bilder. Kort slutartid är höga siffror (ex: 1/1000sek) och lång slutartid ger låga siffror (ex 0,4sek)



Kommentarer
Postat av: Fotograf Annie

Lång slutartid kan ju också vara "högt" om det finns en ' innan siffran så menas det ju sekunder. t.ex. '10, '30....

2010-02-19 @ 11:35:31
URL: http://anniesfotografier.blogg.se/
Postat av: Fotograf MissJeni

Fotograf Annie: Ja, det är jag väl medveten om, men om det är ett ' innan siffran så räknas det ändå som lågt tal eftersom höga siffror inte innehåller ett sådant tecken.

2010-02-19 @ 12:14:47
URL: http://jeni.blogg.se/
Postat av: Fotograf Sara Marklund

"Den här bilden är fotad med en lång slutartid (1/10sek) och ISO är uppe i 1600, kameran står också stadigt på en brokant."



Förstår inte varför du inte sänkte ISO till typ 200, bländare 10> och slutartid 30". DÅ hade man ju kunnat se att bilden var tagen med lång slutartid.



"Denna bild är tagen med lång slutartid (0,4sek) och IS inbyggt i objektivet, för att få rörelse i vattnet men omgivningen är fryst."



IS:en är ju bara till för att hindra skakningsoskärpa. Tror inte du menar det du skrev, för du skrev att det var IS:en som gjorde att vattnet blev i rörelse och omgivningen blir fryst.

2010-02-21 @ 17:14:56
URL: http://saraamarklund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: