Svar på frågorna

Förstår inte varför det blir sån rusning när jag har frågestund. I vanliga fall öser det ner frågor i inlägg efter inlägg om det ena och det andra som lätt faller i glömska. Men jag ska ändå svara på de frågor jag fick som ett tack till dom som undrar.

Tessan undrar:
Jag undrar lite om hur många fotojobb du gör i veckan o hur du marknadsför dig själv som fotograf? Var o hur hittar man kunderna? Hur började du? Tror du bloggen har hjälpt till där?

Jeni svarar:
Jag gör inte så många fotojobb i veckan. Det är mest helger som det blir jobb på. Då jag fotar bröllop under sommaren och fortfarande pluggar (sista året på Universitetet på programmet information och PR) så hinner jag inte med att jobba "heltid" med fotandet. Tyvärr, men till nästa sommar hoppas jag kunna jobba heltid och få jobb även under veckorna :)

Jag marknadsför mig själv genom min hemsida, delar ut visitkort och genom kunder. Kunder man redan fotat är nog den viktigaste kanalen att marknadsföra sig igenom. Människor pratar :). Sen har jag även en annons i tidningen Bröllopstrender som ges ut här i Västernorrland. Jag pratar även mycket på fester eller i allmänhet.  Träffar man nya människor så frågar dom oftast vad man gör och då har man sin chans att "sälja" in sig ;)

Vart man hittar kunder? Ja, ni finns ju överallt :) Jag började med att fota min familj, mina syskonbarn och la ut bilderna på bloggen och fick bra respons på dom. Sen har jag även fotat en del TFP (gratis) plåtningar för att själv kunna utvecklas. Bloggen har inte hjälpt så mycket med kunder just, det är Emma och hennes familj som hittade mig genom bloggen (efter att vi pratats vid under en fest :P) . Men bloggen har gett mig så mycket annat. Hade det inte varit för den så hade jag inte fått fota så många fina människor genom TFP. Det var även här som jag hittade min assistent Matilda :) Mina första bröllopsfoton tog jag i hallstahammar (där jag kommer ifrån) och det var min systers vän som skulle gifta sig. När jag sen fick upp min hemsida så trillade fler bokningar in :)




Erik Keding frågar:
Första men viktigaste frågan, när får man se dig igen då?
När insåg du din förälskelse för tacos?

Jeni svarar:
Jag smygplanerar en tripp till stockholm nästa vecka, så kanske då? :)
Haha, min förälskelse till tacos kom tidigt. Man kan väl säga att det var kärlek vid första ögonkastet ;D


Jag och Erik på ett café i Stockholm ;)

 Tessan frågar (igen) ;)
Ååå jag kom på en till! Hur gör du när dina kunder ska få välja ut vilka bilder de vill ha?

Jeni svarar:
Jag lägger ut bilderna på en privat sida som bara kunderna får reda på. Med lösenord och användarnamn får dom kolla igenom bilderna och välja ut vilka dom vill ha. Bilderna läggs ut med vattenstämpel och lågupplöst för att förhindra att någon annan får tag på dom. Vid bröllop gör jag lite olika beroende på vad jag kommer överens om med kunden.

Tvillingen frågar:
Åh okej, här kommer en jämförande fråga :D Vill du specialisera dig på bröllop (som Kat Von De med sina svartgråa poträtt) eller vill du hellre kunna ta alla jobb i framtiden och vara lika duktig på allt (som Garver eller Ami)?
hope you know what i mean! :P

Jeni svarar:
Jag vill nog inte specialisera mig på enbart bröllop. Även om det är en riktigt rolig upplevelse så gillar jag lika mycket att fota barn, gravidbilder och andra uppdrag. Jag vill bli lika bra på allt :D

   


Sessan frågar:
När man har eget företag, hur kan man bestämma vilken lön man ska ta ut för det gör du väl?
Sen kamerautrustningen köper du den privat eller inom företaget?

Jeni svarar:
Du bestämmer helt själv hur mycket du ska ta ut i lön från företaget. I dagsläget tar jag inte ut någon lön alls av den enkla anledningen att jag inte går så mycket plus. Pengarna jag får in går till kundernas album, CD, framkallningar och till nytt material. Allt från objektiv, filter och fotopapper. Sen har man andra avgifter som domännamnet till min hemsida, jag betalar skatt till skatteverket, hyra för studio, resor, försäkringar och lite annat. Så jag ligger lite för långt i pris för att kunna ta ut någon lön just nu. Men nästa år så ;) När jag köpte 5D:n så köpte jag den privat eftersom jag inte hade registrerat mitt företag då. Men allt nytt jag köper till utrustningen köps nuförtiden via företaget.


Sådär, det var allt för den här gången! Kommer det några följdfrågor så kanske jag svarar på dom med.



Kommentarer
Postat av: Sica

Tack för svaren! :D Måste ju säga att tessans frågor var typ, vettigast :P Men hey, nu fick jag ju i alla fall reda på att du planerar och komma hit igen! Va sjutton. Ba KOM!

2009-08-13 @ 12:14:34
URL: http://sicastyle.se
Postat av: Linda

Kul med frågestund och alla roliga svar. Jag är helt övertygad om att du kommer klättra vidare som en jätteduktig fotograf :)

2009-08-13 @ 12:50:07
URL: http://kameralins.blogg.se/
Postat av: Erik Keding

Haha trevligt att läsa alla svaren, men var verkligen den där bilden nödvändig? haha

2009-08-13 @ 15:18:54
URL: http://erikkeding.se
Postat av: Anders Thorsell

Hej Jennie.

Vad kör du med för försäkring? Är det för kamerautrustningen?

Har du nåt tips där?

2009-08-13 @ 17:19:31
URL: http://andersthorsell.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: